Popovičev uradnik obsojen

Donedavnega predstojnika urada za gospodarske javne službe na občini Koper Rafa Klinarja je sodišče obsodilo na sedem mesecev pogojne zaporne kazni.

Objavljeno
17. september 2014 15.52
bsu-Krožišče
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Koper - Sodišče je razsodilo, da je zlorabil položaj, ko je podrejeni naročil, naj izpelje fiktiven postopek za oddajo javnih naročil za postavitev javne razsvetljave v Tomšičevi ulici, potem ko so luči tam že svetile, poroča spletni portal RTV - MMC. Že na predobravnalnem naroku je lokalni podjetnik Aleš Rihter, ki je bil soobtoženi za pomoč pri zlorabi položaja, priznal krivdo in se s tožilstvom pogodil za blažjo kazen. Obsojen je bil na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Rihter, ki je bil v tistem času direktor podjetja Elektroinvest, je razkril, da se je dogovoril za posel s koprsko občino še pred objavo javnega razpisa.

Sodnica je v obrazložitvi sodbe po navedbah portala pojasnila, da je Klinar zlorabil položaj, za kar obstajajo trdni dokazi. Najbolj obremenilna je bila dokumentacija, ki so jo zasegli na Rihterjevem računalniku, saj je potrdila dogovarjanje s Klinarjem ter komunikacijo z dvema podjetjema, ki ju je, poleg Elektroinvesta, uslužbenka pozvala k oddaji ponudb.» Je pa razsodila, da je Klinar Elektroinvestu omogočil le premoženjsko korist v obliki posla, vrednega 25 tisoč evrov, ne pa tudi premoženjske koristi,« so še zapisali.

Kot je navajala že pravnomočna sodba Rihterju, sta se takratni predstojnik občinskega urada za gospodarske javne službe Raf Klinar in tedanji direktor družbe Elektroinvest Aleš Rihter na začetku poletja 2009 vnaprej dogovorila, da bo okrasne lučke na pločniku ob mestnem potoku postavil Elektroinvest. Rihter je na podlagi popisa del izdelal tri predračune z različnimi cenami, s katerimi je seznanil Rafa Klinarja, ki je eno izmed cen uporabil za določitev vrednosti javnega naročila. Hkrati je nagovoril še dve podjetji, naj prav tako oddata ponudbi, in jima v elektronskem sporočilu sporočil, kakšni ceni naj ponudita, da bo cena Elektroinvesta najugodnejša. Klinarju je posredoval imeni podjetij, ki naj ju občina povabi k oddaji ponudb.

Ko je bil posel med akterji že dogovorjen, je Raf Klinar uslužbenki naročil, naj izpelje fiktivni javni razpis, kar je tudi storila. Konec junija so lučke že razsvetljevale drevesa, čeprav je koprska občina z Elektroinvestom pogodbo za izvedbo del podpisala šele julija, dva tedna pozneje. Rihterjevo podjetje se je okoristilo za sedem tisoč evrov, nepremoženjska škoda pa znaša 25 tisoč evrov, kolikor je bil vreden posel, je takrat v obtožbo napisalo tožilstvo.