Poravnave na sodišču ni bilo

Veleposlaniki na sodišču. Nekdanji veleposlanik Miran Čupkovič Skender ne prizna neupravičenih stroškov.

Objavljeno
16. oktober 2014 21.15
SLOVENIJA LJUBLJANA 28.08.2008 PRVI JAPONSKI CHARTER V SLOVENIJI NA SLIKI OBA VELEPOSLANIKA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Novo mesto – Na novomeškem zunanjem oddelku ljubljanskega delovnega in socialnega sodišča je bil prvi narok zoper nekdanjega slovenskega veleposlanika v Tokiu Mirana Čupkoviča Skenderja in njegovo ženo Mojco Skender za plačilo odškodnine v višini 68.642,95 evra. Glavna obravnava se bo nadaljevala 9. januarja 2015.

Državno pravobranilstvo je vložilo odškodninsko tožbo zaradi domnevnih nepravilnosti pri finančnem poslovanju slovenskega veleposlaništva v Tokiu v času (od jeseni 2006 do 2010), ko je bil veleposlanik Miran Čupkovič Skender. Pri nepravilnostih, ki jih je po namigih iz dežele vzhajajočega sonca menda odkrila notranja revizija MZZ, je bila po mnenju tožnika, ki ga zastopa državna pravobranilka Jasmina Trivič, udeležena tudi veleposlanikova žena Mojca Skender, zato je vključena v tožbo za plačilo odškodnine.

In kako naj bi Skenderjeva neupravičeno zapravila 68.643 evrov in za ta znesek oškodovala RS oziroma proračun ministrstva za zunanje zadeve? Za tožnika so sporna obnovitvena dela veleposlanikove rezidence, češ da niso potrjena z računi in primopredajnim zapisnikom. Na sodišču je bilo veliko govora tudi o fotografijah stanja stanovanja pred obnovo. Sodišče ima v zajetnem spisu le slabe črno-bele kopije, na katerih ni kaj prida videti. Pravobranilstvo razpolaga z originalnimi barvnimi fotografijami, ki pa prav tako niso nič posebnega, saj jih je po naključju nekaj posnel veleposlanik brez vedenja, da bodo kdaj dokazno gradivo na sodišču.

Po tožbi je sporen osemmesečni najem garaže, saj naj bi bil veleposlanik brez zagotovljenega parkirišča le mesec in 11 dni. Menda ni dokazov, da je bil denar, namenjen za čiščenje rezidence, res porabljen v ta namen, pri nekaterih računih iz restavracij pa da ni razvidno, ali so bili to veleposlaniški ali zasebni »dogodki«. Veleposlanikova žena Mojca je v tožbi pristala predvsem zaradi petih letalskih vozovnic, češ da so moža opozorili, da do njihovega plačila ni upravičena, ker ni živela z njim v Tokiu, ampak je še naprej delala doma in ga le obiskovala.

Poravnalni narok ni uspel. Državno pravobranilstvo vztraja pri tožbi in odškodninskem zahtevku, nekdanji veleposlanik pa meni, da so bili vsi stroški upravičeni. Pripravljen je popustiti le pri plačilu letalske vozovnice za obisk HE v višini 183.000 jenov (okoli 1340 evrov). Predsednica senata Marija Janko je zato razpisala glavno obravnavo za 9. in 12. januar 2015. Večina prič, ki jih bo sodišče zaslišalo in soočilo s tožencema na predlog obeh strank, je namreč v tujini, takrat pa bodo iz službenih razlogov doma, tako da bodo veliki stroški postopka vsaj malo manjši. Za vse dodatne izjave in dokaze imata stranki čas 45 dni, saj bo nekatere treba še prevesti iz japonščine.