Poškodovana pomorščaka s Tamarja na Portugalskem

Huje poškodovana pomorščaka so danes skupaj s tremi zdravniki z ladje dvignili v helikopter in prepeljali v Lizbono.

Objavljeno
26. april 2017 22.02
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana/Ponta Delgada - Oba pomorščaka, ki sta bila huje poškodovana v ponedeljkovi eksploziji na ladji Tamar, ki je v lasti slovenskega ladjarja Splošna plovba, so danes prepeljali v Lizbono na nadaljnje zdravljenje, je poročala Televizija Slovenija.

Pred tem je prvi mož Splošne plovbe Egon Bandelj za STA povedal, da so danes huje poškodovana pomorščaka skupaj s tremi zdravniki z ladje dvignili v helikopter. Ta ju je nato prepeljal na Azore, od koder ju je portugalsko vojaško letalo z medicinsko ekipo prepeljalo v Lizbono, je poročala TV Slovenija. Bandelj sicer drugih podrobnosti o stanju obeh mornarjev ni podal. Po poročanju tujih medijev naj bi bila oba v kritičnem stanju.

Kot smo poročali na Delu, sta v ponedeljkovi eksploziji na ladji slovenskega ladjarja sredi Atlantika dva človeka umrla, dva mornarja, od katerih je en Slovenec, pa sta utrpela hude opekline. Vzrok eksplozije še ugotavljajo.

Zaradi oddaljenosti se je helikoptersko reševanje izkazalo za nemogoče, zato so na pomoč poslali letalo, ki je na ladjo spustilo sedem padalcev z napihljivimi čolni, tri zdravnike, medicinsko osebje in inšpekcijo. Na ladji, ki ji poveljuje kapitan iz Ukrajine, pluje pa pod zastavo Maršalovih otokov, je 20-članska posadka, med njimi so tudi trije slovenski pomorščaki. Ladja iz Amerike v Indijo prevaža premog.