Poskus izsiljevanja: Novinar bo dobil zagovornika

Odvetnik Miro Senica je težko prišel do besede, saj je Mitji Lomovšku zavrela kri.

Objavljeno
16. september 2013 11.45
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Po nekaj neprimernih besedah, ki ne sodijo v razpravno dvorano, in prekinitvah zaslišanja odvetnika Mira Senice je tričlanski senat sklenil, da bo obtoženemu Mitji Lomovšku postavil zagovornika po uradni dolžnosti. Sojenje za domnevni poskus izsiljevanja Senice je znova preloženo.

Po spremenjeni obtožnici je tožilstvo prepričano, da samostojni novinar Mitja Lomovšek odvetnika Mira Senice in njegove partnerke Katarine Kresal ni izsiljeval za sedem milijonov evrov, ampak za 50.000 oziroma 100.000 evrov. Spremenjena obtožnica je Lomovška tako zmotila, da je na petkovi glavni obravnavi spet zahteval preložitev sojenja. A je ni dosegel, zato je sledil njegov zagovor. V njem je navedel, da ima do Senice zamere, saj je prepričan, da ga je spravil ob službo športnega novinarja. Za sojenje pravi, da je konstrukt, obregnil pa se je tudi ob udbomafijske novinarje, ki da pišemo po naročilu iz Murgel, kjer so gotovo že sestavili sodbo zoper njega, »tako kot je bilo to pri Patrii«.

Za domnevno izsiljevalska elektronska sporočila, v katerih med drugim piše, da če mu s Kresalovo »ne bosta vrnila sedem milijonov evrov, bo prišel po njiju in ju ne bosta rešila niti nobena policija niti tožilstvo« , pravi, da tega ni mislil resno. To je utemeljeval tudi s tem, da je pismo poslal na več naslovov. V spornih sporočilih je predlagal, naj Senica in Kresalova na račun njegovega očeta za začetek nakažeta 50.000 evrov, še raje 100.000 evrov, pa se bo začasno pomiril. Določil je tudi rok za predajo denarja. Obtoženi prizna le, da je bil do odvetnika žaljiv in nesramen, izsiljevanje pa zanika.

Prepričan o nepoštenem sojenju

Ker je obtoženi od predsednice senata Vesne Podjed zahteval, da se sojenje znova začne s predobravnavnim narokom (ta je že bil pred drugo sodnico), je bilo kar nekaj nejevolje in jeze. Vse je že kazalo, da bo razpravno dvorano zapustil, a ga je sodnica opozorila, da bo zahtevala prisilno privedbo. Lomovšek je večkrat poudaril, da si želi srečanja s Senico, a za kaj takega v petek, kot je trdil, še ni bil pripravljen. Sodnici je suvereno dejal, da proces vodi nezakonito in »da ji samo pomaga, da njena sodba na višjem sodišču ne bo padla«.

Senica je na prostoru za priče pojasnil, da Lomovška ne pozna, in očitke, da ga je spravil ob službo, označil za njegovo fiksno idejo. Dejal je, da mu stalno pošilja elektronska sporočila, v katerih žali in grozi. Spornih pisem se je v sodnem spisu nabrala že cela vrsta, Senica pa je obtoženčevo ravnanje označil za nevzdržno.

Kmalu po tem, ko je sodnica prebrala pričanje Mira Senice pred preiskovalnim sodnikom, je sojenje doseglo vrelišče. Med zastavljanjem vprašanj tožilke se je obtoženi požvižgal na opozorila sodnice, naj ne skače v besedo. Jakost glasu v dvorani je presegla pogovorno, medtem pa je Senica s prostora za priče Lomovšku navrgel, »naj se z njim ne zajebava«. Lomovšek mu ni ostal dolžan in najprej dejal, da bo naredil vse, da bo Senica občutil svoja dejanja, in dodal, da bo prišel dan, ko se bo s prasci obračunalo. Izustil je še nekaj kletvic in težkih besed. Ker se ni pomiril, sta ga varnostnika pospremila iz dvorane.

Sodnica je obravnavo prekinila, saj se je želela s senatom posvetovati, kako naprej. Senat je sklenil, da obtoženega kljub neprimernemu obnašanju ne more odstraniti iz razpravne dvorane, saj ima priči pravico zastaviti vprašanja.

Ker so se sodniki znašli v slepi ulici, so sklenili, da bodo Lomovšku postavili zagovornika po uradni dolžnosti, saj se brani sam. Glavna obravnava se nadaljuje 4. oktobra.