Poslanec Branko Marinič novembra pred sodišče

Tožilstvo očita Mariniču ponarejanje listin, saj je menda pred šestimi leti goljufal pri izpitu iz nemščine.

Objavljeno
28. september 2011 19.07
Posodobljeno
29. september 2011 06.00
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana - Branko Marinič (SDS) bo zaradi domnevnega goljufanja pri izpitu iz nemškega jezika na kranjski fakulteti za organizacijske vede 24. novembra sedel na zatožno klop kranjskega okrajnega sodišča.

Sojenje se bo tako po napovedih začelo skoraj natanko leto dni po vložitvi obtožnega predloga, v katerem mu tožilstvo očita ponarejanje listin, in dva tedna pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami.

Znano je, da je kranjsko okrožno državno tožilstvo 29. novembra lani, dober mesec dni po odvzemu poslanske imunitete Mariniču, na okrajno sodišče vložilo obtožni predlog s kaznovalnim predlogom. V njem Mariniča bremeni kaznivega dejanja ponarejanja listin, ki ga je domnevno zagrešil leta 2005, ko je opravljal svoj prvi poslanski mandat, takrat še kot poslanec vladajoče SDS.

Obtožni akt je tožilstvo vložilo na podlagi kazenske ovadbe Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Mariniču očitala, da se je namesto njega na ustnem delu izpita pred profesorico Marjeto Ekar pojavil neznanec in se poskušal identificirati s ponarejenim študentskim indeksom, kriminalisti pa so z grafološko analizo pisnega dela izpita ugotavljali, ali je tudi tega opravljal nekdo drug.

Marinič je po izbruhu afere večkrat zanikal očitke, vsakršno krivdo ali goljufanje pri izpitu je odločno zavrnil, domneve, da je izpit namesto njega opravil nekdo drug, pa je označil za konstrukt.

A mu je okrajno sodišče v skrajšanem postopku, torej brez glavne obravnave, na predlog tožilstva 3. decembra lani izdalo sodbo o kaznovalnem nalogu in mu izreklo pogojno obsodbo štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta. Ker je poslanec SDS vložil ugovor proti sodbi o kaznovalnem nalogu, je to sodišče 5. januarja letos razveljavilo.

Postopek se nadaljuje z razpisom glavne obravnave, ki je, kot nam je povedala predsednica kranjskega okrajnega sodišča Mateja Jereb, razpisana za 24. novembra.

Zakonodajalec je za kaznivo dejanje ponarejanja listin po prvem odstavku 256. člena, kar tožilstvo očita Mariniču, predpisal kazen do dveh let zapora.