Pošte je ropal državljan BiH, zlatarne pa državljani Italije

Lani so se na območju Policijske uprave (PU) Postojna kot po tekočem traku vrstili ropi pošt, januarja letos pa so bile tarča zlatarne v Portorožu, Kopru in Novi Gorici. Šestim serijskim storilcem teh kaznivih dejanj je kriminalistom uspelo preprečiti ponovitve kriminalnih dejanj, sledi drugih še iščejo.

Objavljeno
04. februar 2011 19.48
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Postojna - Marca pošta v Dolnji Košani, julija pošta v Planini, septembra varnostnik pri oddaji denarja v središču Postojne, oktobra pošta v Črnem Kalu, decembra pa še pošta Grahovo. Tako so si sledili ropi, njihovi izpleni so bili vredni od nekaj manj kot 1000 do 6300 evrov, roparji pa so odnesli še eno žensko torbico in službeno pištolo.

Policijska poročila pri vsakem dogodku omenjajo dva nasilna moška, ki jima je v Planini pomagala še ženska, pa tudi vsakokrat precej podoben nasilniški manever, ki se je končal s pobegom v neznano. V sedmih mesecih po ropu v Planini so kriminaliste sledi pripeljale do 37-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki ga je roka pravice v Sloveniji zaradi kaznivih dejanj enkrat že dosegla, zaradi preprodaje drog pa so ga že obravnavali tudi varnostni organi BiH. Z mednarodnim sodelovanjem so kriminalisti ugotovili, da je osumljeni ves čas menjal bivališča, telefonske številke in avtomobile, po vsakem ropu pa je zbežal v domovino in se tam dlje časa skrival.

Zadnjega januarja je postojnskim kriminalistom v sodelovanju s koprskimi uspelo prijeti 37-letnika pa tudi njegovega 30-letnega sodelavca in rojaka ter 30-letnico iz okolice Ljubljane, ki je sodelovala pri ropu v Planini. Do 3. februarja so 37-letniku že potrdili sum za ropa pošt v Planini in Črnem Kalu, dokazali pa so tudi sostorilstvo ženski. Policisti dopuščajo in preverjajo možnost, da 37-letnik in drugi nevarni serijski roparji morda sestavljajo organizirano roparsko združbo.
Na Obali in v Novi Gorici so roparji januarja letos obiskovali predvsem zlatarne. Enaindvajsetega januarja je dva neznanca z motoristično čelado na glavi od slabih namenov verjetno odvrnil pes, ki je bil ob lastniku v zlatarni v Portorožu. Teden dni pozneje so najmanj trije neznanci oropali zlatarno v Kopru in si prisvojili za približno 140.000 evrov srebrnega in zlatega nakita ter gotovine. Roparji so pobegnili neznano kam.

K vsaj delnem razkritju storilcev je koprskim kriminalistom pomagalo obvestilo, da sta se 31. januarja okrog portoroške zlatarne sumljivo smukala dva neznanca. O tem so bile obveščene policijske patrulje na obalnem območju. Na prvo patruljo sta neznanca naletela v Portorožu, a sta ji poskušala pobegniti s pospešeno hitrostjo proti Kopru. Do Žusterne ju niso zaustavili niti zvočni niti svetlobni znaki, pač pa šele policijska blokada. Z vozilom sta zavila v eno od stranskih ulic, od tam pa sta poskušala zbežati peš, a nista prišla daleč.

Voznik in sopotnik sta bila italijanska državljana, 31-letnik iz Pistoie in 28-letnik iz Verone, ki sta imela v Kopru najeto stanovanje na tretje ime. Obema so vzeli prostost, 2. februarja pa so o 31-letniku s forenzično preiskavo ugotovili, da je 28. januarja oropal koprsko zlatarno. Kriminalisti nadaljujejo preiskavo.

Enaintridesetega januarja so na območju Kopra prijeli dva moška. Zanju so novogoriški kriminalisti utemeljili sum, da sta iz zlatarne v središču Nove Gorice 25. januarja odnesla nakit, vreden nekaj tisoč evrov. Med begom s skuterjem sta izgubila platneno torbo z večino plena.