Postopek v tožbi zaradi oddaje Resnica o Patrii pri koncu

Sodnik Matej Papler je napovedal, da je odločitev »pri njemu že zrela« in da bo večina strank z njo nezadovoljna.

Objavljeno
11. november 2011 10.03
Posodobljeno
11. november 2011 10.03
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Pravdni postopek v tožbi predsednika SDS Janez Janše zaradi oddaje Resnica o Patrii je praktično že končan. Sodnik Matej Papler je napovedal, da je odločitev »pri njemu že zrela« in da bo večina strank z njo nezadovoljna.

Ker je tožnik le eden, na strani toženih pa štirje, gre sklepati, da je Janša s tožbo uspel. Papler danes sodbe ni javno razglašal, ampak jo bo pisno v roku 30 dni posredoval vsem strankam. Kot je razložil, sodba ne bo kakšno posebno presenečenje, glede na to, kako je izvajal dokaze, piše STA.

Papler se namreč ni odločil za zaslišanje avtorja oddaje finskega novinarja Magnusa Berglunda. Zaslišal je le tožnika, torej Janšo, čeprav sta obe strani imeli več predlogov za zaslišanje.

Odvetniki so sodišču po napovedi razpleta tudi zato očitali več bistvenih kršitev postopka.

Taka odločitev se nenavadna zdi tudi odvetniku Urošu Pogačniku, sicer pooblaščencu nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika. Sam bi pričakoval, da bi sodnik zaslišal vsaj vse stranke in jim dal možnost, da povedo svoje stališče.

Na dejstvo, da sodišče ni zaslišalo Berglunda, je prav tako opozoril njegov pooblaščenec Andrej Kirm. Pojasnil je, da bi Berglund na sodišče lahko prišel kot stranka kot priča pa ni bil vabljen, torej ni imel možnosti, da bi se na sodišču izjavil o zadevi.

Prihod na obravnavo, ne da bi bil zaslišan, pa bi bil zelo neekonomičen, saj Berglund živi na Finskem. A kot je še dejal Kirm, so predlagali Berglundovo zaslišanje prek videokonference.

Janševa zagovornica Nina Zidar Klemenčič pa je menila, da Berglundovo zaslišanje ne bi bistveno doprineslo k razjasnitvi zadeve. Odvetnica je danes pričakovala razglasitev sodbe, saj je po njenih besedah zadeva jasna. Kot je ponovila, Berglund ni predložil nobenih dokazov, ki bi dokazovali utemeljenost njegovih obtožb.

Po mnenju odvetnika Pogačnika sicer ni nujno, da bi napoved sodnika kazala na neuspeh toženih strank in še vedno pričakuje, da bo zahtevek, vsaj glede Potočnika, zavrnjen. "Iz te izjave sodnika namreč ne moremo sklepati, kaj bo točno odločil, saj so tožene stranke kar štiri, njihov položaj pa ni enak," je menil Pogačnik po koncu naroka.

Odvetniki sicer sodbe ne pričakujejo prej kot v 30 dneh. Pogačnik je pojasnil, da gre za obsežno zadevo. Zidar Klemenčičeva pa je na vprašanje, ali bo sodnik sodbo izdal še predčasnimi volitvami, odgovorila, da če bi jo želel razglasiti, bi to storil že danes. Kirm pa je že zdaj ocenil, da obstaja velika možnost pritožbe.