Pot se je sprevrgla v kalvarijo

Ribiči so na odprtem morju ob obali Senegala včeraj iz vode rešili 25 Senegalcev, ki so želeli s čolnom nezakonito doseči Kanarske otoke,vendar se je njihova pot sprevrgla v kalvarijo.

Objavljeno
17. december 2006 10.55
Španske oblasti so na mejo v Afriki napotile vojsko
Saint-Louis - Ribiči so na odprtem morju ob obali Senegala v soboto iz vode rešili 25 Senegalcev, ki so želeli s čolnom nezakonito doseči Kanarske otoke. Obalo Senegala je 3. decembra v čolnu zapustilo 127 ljudi, namenjenih na Kanarske otoke, vendar se je njihova pot sprevrgla v kalvarijo. 102 člana skupine še vedno pogrešajo.

Brodolomce so odpeljali v bolnišnico, kjer jih bodo zadržali nekaj dni, da se okrepijo. Več dni brez hrane in pijače, ko so bili po navedbah preživelih prisiljeni piti morsko vodo, je namreč preživele močno izčrpalo, svoje pa je prispeval tudi decembrski mraz.

Kot je pojasnil eden izmed preživelih Siaka Dieng, so potniki upali, da bodo brez težav dosegli obalo španskih Kanarskih otokov, saj so imeli GPS in "kvalitetne orientacijske pripomočke", vendar jim je od vsega začetka povzročalo težave vreme. Njihov napredek so ovirali tudi valovi, zato so se morali po več dnevih brez hrane in pijače obrniti.

V Saint-Louisu ocenjujejo, da je le malo možnosti, da bi pogrešane našli žive, če ne bodo lokalnim reševalcem priskočili na pomoč tudi tuji reševalci. Lokalne reševalne službe namreč nimajo ustrezne opreme.

Do najnovejše drame ob poskusu prebega v Evropo prihaja tri dni po tem, ko so ob obali senegalske prestolnice Dakar našli čoln z 29 preživelimi, ki so 16 dni zaman poskušali doseči Evropo.