»Potem pa sem v samoobrambi naredil, kar sem naredil«

Prebrali izjavo Stefana Cakića, ki jo je povedal med strokovnim telesnim pregledom

Objavljeno
03. april 2018 16.19
Simona Fajfar
Simona Fajfar

Ljubljana - S pričanjem dveh izvedencev sodnomedicinske stroke, ki sta pregledala rane na truplu Gašperja Tiča in sledove krvi v stanovanju na Trubarjevi 24 v Ljubljani, se nadaljuje sojenje Stefanu Cakiću, ki je obtožen uboja igralca Gašperja Tiča.

Potem, ko so pooblaščenci oškodovancev ponovno predlagali izključitev javnosti - in je sodnik Ciril Keršmanc pobudo zavrnil - je na mesto za priče prišel dr. Jože Balažic z Inštituta za sodno medicino, ki je opravil obdukcijo Gašperja Tiča. Ugotovil je 17 ran, od tega paleto vbodnih in obrambnih poškodb. Takoj je izključil tri vbodne rane na hrbtu, ki so nastale v času izkrvavitve ali v obdobju umiranja in niso bile življenjsko usodne.


Podobno velja tudi za večino drugih ran, z izjemo dveh ran v levem predelu trupa. Nož je prodrl skozi levo pljučno krilo in enkrat tudi skozi vranico, kar je bilo usodno za napadenega. »Obe poškodbi gresta med rebri in v notranjost, saj nož ni zadel ob kosti in ga niso zaustavile,« je razložil sodni izvedenec. Ti dve rani sta bili tudi vzrok za izkrvavitev oziroma za izkrvavitveni šok, ki nastane, ko telo izgubi določeno količino krvi in začnejo zatekati možgani. Telo poskuša ohraniti osnovno delovanje osnovnih organov, kot so možgani in srce, in izključi periferni krvni obtok, kar pomeni, da odpove več drugih organov.


»Glede na poškodbe, obliko in kje na telesu so bile poškodbe, je šlo za dinamično dogajanje dveh akterjev,« je dejal sodni izvedenec, ki je razložil, da se je vse skupaj dogajalo največ pol ure: »A ne manj kot 10 do 15 minut.« Opravili so tudi toksikološko analizo, kjer so ugotovili, da je imel Gašper Tič v telesu alkohol in kokain, ki sta v tej fazi delovali stimulativno.


Ni pa dvoma, da sta bili usodni dve vbodni rani, zaradi katerih je Tič izkrvavel. »Rani nista bili take narave, da bi povzročile takojšnjo smrt. S pravočasno zdravniško pomočjo bi poškodovanec imel možnost, da preživi,« je razložil Balažic. Ob pregledu je našel tudi podplutbo na levi strani lasišča, ki kaže, da je bil Tič udarjen z nekim predmetom, lahko tudi stolom.


Na vprašanje, ali je pri poškodbah videti, da jih je naredil profesionalni vojak - Stefan Cakić je bil tudi v tujski legiji -, je izvedenec dejal: »Ne morem reči, da gre za hudo profesionalno znanje. Specialist tujske legije bi natančno vedel, kam zadeti.« Moč, s katero je bil Gašper Tič zaboden, pa je bila srednje močna, je dejal izvedenec: »Ker nož ni zadel v rebra, je bila dovolj srednja moč, saj je zadel medrebrno tkivo: obe skozi pljučno krivo in eno skozi prepono v vranico.«


Drugi sodnomedicinski izvedenec, Gregor Haring, pa je predstavil analize krvnih sledi, ki so jih našli 18. junija 2017 v stanovanju na Trubarjevi 14, kjer so našli pokojnega Tiča. Po teh izsledkih je mogoče sklepati, je razložil, da se je dogajanje začelo v kuhinji, se premaknilo v jedilnico, naprej pred sobo in v sobo, kjer je Gašper Tič obležal in umrl za vrati. »Storilec je potem odšel še v kopalnico,« je sledi razložil Haring, ki se je strinjal s kolegom, da je dogajanje zagotovo trajalo nekaj minut, več kot pet oziroma deset minut, lahko tudi 30 minut, »glede na količine krvi, ki je kapljala in tekla.« Na trditev Gorazda Fišerja, Cakićevega zagovornika, da ne verjame, da je dogajanje trajalo več kot dve minuti, pa je tudi Balažic razložil, da bi samo krvavitev iz usodnih ran iz pljuč in vranice trajala dve do tri minute...


V nadaljevanju naroka pa so prebrali tudi izjavo Stefana Cakića, ki so ga nekaj ur po dogodku pripeljali k Haringu na strokovni telesni pregled. Zdravnik na njem ni našel poškodb. Stefan Cakić pa je takrat dogajanje opisal z intimnimi podrobnostmi o tem, kaj se je dogajalo v stanovanju, kamor je prišel z Gašperjem Tičem, za katerega je vedel, da je istospolno usmerjen. Potem, ko sta se slekla, naj bi ga Tič prisilil, da je vzel kokain, češ, da ga ne bo bolelo, potem pa je razložil še druge podrobnosti, ki so pripeljale do tega, da naj bi mu Gašper Tič grozil z nožem in ga napadel. »Potem pa sem v samoobrambi naredil, kar sem naredil,« je izjavo zaključil Stefan Cakić.