Potrdili obsodbo nekdanjega direktorja Jutranjke

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo Okrajnega sodišča v Sevnici zoper nekdanjega direktorja Jutranjke Miho Rabiča. Enotno kazen pa mu je skrajšalo z 11 na 10 mesecev.

Objavljeno
02. marec 2007 14.46
V Jutranjki se je (bo) delo praktično ustavilo
Ljubljana - Za nekdanjega direktorja Jutranjke Miho Rabiča je Višje sodišče v Ljubljani potrdilo sodbo Okrajnega sodišča v Sevnici. To ga je februarja lani na podlagi tožbe glede neupravičene porabe sredstev v okviru državne pomoči ter ponarejanja poslovnih listin obsodilo na 11 mesecev zapora. Višje sodišče je enotno kazen sicer skrajšalo za en mesec, tako da bo moral nekdanji direktor Jutranjke odslužiti desetmesečno zaporno kazen. V postopku je tudi tožba zoper Rabiča s strani stečajnega senata.

Tožba zoper Rabiča s strani stečajnega senata je že na obravnavi na Okrožnem sodišču v Novem mestu. Stečajni upravitelj Tomaž Kos je potrdil, da odškodninski zahtevek znaša 2,8 milijona evrov.
Za omenjen znesek naj bi po današnjih besedah Kosa nekdanji direktor Jutranjke tudi oškodoval podjetje ter njegove upnike. "Vzrok za tožbo so aktivnosti, ki jih je vodila nekdanja uprava," je poudaril Kos.

Kot je dodal, je obramba ob postopku na gospodarskem oddelku novomeškega okrožnega sodišča že predlagala zaslišanje večjega števila prič, tožniki pa ob tem čakajo na drugi narok za obravnavo. Kos si zaenkrat posledično ne upa napovedovati, kako bo sojenje potekalo v prihodnje.

Kot je znano, je okrajno sodišče Rabiča obtožilo na podlagi suma zlorabe državne pomoči v takratnem podjetju z 200 zaposlenimi, ki je v letu 2003 od države dobilo 150 milijonov tolarjev dolgoročnega posojila in 35,5 milijona tolarjev subvencij.

Takratna obtožnica je Rabiča bremenila, da je omenjena sredstva nakazal na dve podjetji, ki sta bili povezani z Jutranjko, in sicer podjetjema Redcos in Jutranjka Naložbe, ob tem pa je z Jutranjko naložbe tudi sam sklenil pogodbo o posojilu v višini 35 milijonov tolarjev. Rabič naj bi tako s preusmerjanjem sredstev prek različnih, med seboj povezanih podjetij, Jutranjko oškodoval za več kot 200 milijonov tolarjev.