Potrjen dokaz v postopku proti Silvu Plutu

Na Okrožnem sodišču v Nišu je izvedenec iz Beograda potrdil, da je bilo na Milana Mladenovića streljano iz puške, ki naj bi jo Plut zakopal v dvorišču hiše v Aleksincu, kjer je živel.

Objavljeno
29. marec 2007 22.27
Niš - Na Okrožnem sodišču v Nišu so danes nadaljevali sojenje v odsotnosti slovenskemu državljanu Silvu Plutu, ki ga obtožnica bremeni, da je novembra leta 2004 blizu Aleksinca na grozljiv način umoril 25-letno Jasmino Djošić, pozneje pa poskušal umoriti še Milovana Mladenovića. Izvedenec iz Beograda je potrdil, da je na Mladenovića streljano iz puške, ki naj bi jo Plut zakopal v dvorišču hiše v Aleksincu, kjer je stanoval.

Kot je znano, Plut ni dosegljiv srbskim oblastem, saj mu je senat Okrožnega sodišča v Ljubljani 2. oktobra lani izrekel enotno zaporno kazen 30 let za umor na Jančah pri Ljubljani in bo od takrat v priporu do pravnomočnosti sodbe. Plut tudi sicer verjetno ne bi bil dosegljiv pravosodnim oblastem v Srbiji, kajti slovenski predpisi ne dopuščajo izročitve njenih državljanov drugim državam.

Ista obtožnica obravnava še druga kazniva dejanja

Plutu so v Nišu začeli soditi 7. decembra lani, vendar zatožna klop kljub njegovi odsotnosti ni prazna. Ista obtožnica namreč obravnava še druga kazniva dejanja, v katera naj bi bil poleg Pluta vpleten tudi Srdjan Živković iz Aleksinca. V tem delu obtožnice sta oba obtožena poskusa umora Milovana Milovanovića, kraje in nekaj razbojništev.

2. marca je sodišče zaslišalo pričo Ljubišo Stankovića iz Aleksinca, v hiši katerega je skoraj leto dni stanoval Plut. V dvorišču Stankovićeve hiše je namreč policija našla avtomatsko puško, ki naj bi pripadala obtožencu. Stanković je takrat povedal, da se mu je Plut zazdel sumljiv, ko ga je videl, da je v dvorišču njegove hiše ponoči zakopal vrečo. Naslednjega dne je tam razkopal in v vreči našel puško, kar je prijavil policiji.

Obtožnica Pluta bremeni, da je s puško streljal v Mladenovića, k temu dejanju pa naj bi ga nagovoril drugoobtoženi Živković. Slednji naj bi današnji priči Stankovića tudi priporočil, da sprejme Pluta na stanovanje. Do neuspelega poskusa umora Mladenovića, ki je bil ob dogodku le ranjen, je sicer prišlo po umoru Djošićeve.

Kalašnikov na dvorišču Stankovićeve hiše

Danes je na sodišču pričal izvedenec Nacionalnega kriminalističnega centra iz Beograda, ki je potrdil, da je na Mladenovića streljano z avtomatsko puško znamke kalašnikov, ki jo je policija našla v dvorišču Stankovićeve hiše.

Da je streljano iz omenjene puške, je sicer 2. marca omenjeni center iz Beogradu potrdil že v pisni izjavi, v kateri je napisano, da so so tulci, najdeni na kraju, kjer je streljano na Mladenovića, iz puške, ki naj bi jo Plut zakopal v dvorišču Stankovićeve hiše. Toda sodnik niškega sodišča je predlagal, naj pride beograjski izvedenec v Niš in na sodišču tudi ustno pojasni zadevo.