Povečan nadzor na smučiščih

Po podatkih kliničnega centra so v lanski smučarski sezoni oskrbeli več kot 1500 smučarjev, deskarjev in sankačev. Da bi bilo letos poškodb čim manj, predvsem pa, da ne bi bilo črnih dogodkov, so včeraj na Rogli policisti z otroki ponovili pravila varnega smučanja.

Objavljeno
15. februar 2011 21.21
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Prav takrat, ko so policisti včeraj pojasnjevali, kako bodo med prihajajočimi počitnicami poostrili nadzor nad spoštovanjem pravil na smučišču, so s kranjske policijske uprave sporočili, da sta zaradi hudih poškodb ob padcu na smučišču umrla 34-letni Ljubljančan in 54-letni Tržičan.

Po podatkih kliničnega centra so v lanski smučarski sezoni oskrbeli več kot 1500 smučarjev, deskarjev in sankačev. Da bi bilo letos poškodb čim manj, predvsem pa, da ne bi bilo črnih dogodkov, so včeraj na Rogli policisti z otroki ponovili pravila varnega smučanja. Med zimskimi počitnicami se številni starši in otroci preselijo v smučarska središča, s tem pa se poveča tveganje za poškodbe. Zato na policiji napovedujejo, da bo do 27. februarja modra barva na vseh slovenskih smučiščih precej pogosta.

Policisti bodo preverjali psihofizično stanje smučarjev (ali morda ne vijugajo pod vplivom alkohola, prepovedanih mamil in drugih psihoaktivnih snovi) in ugotavljali kršitve, s katerimi ti neposredno ogrožajo druge uporabnike smučišč. Križem rok ne bodo stali niti pristojni inšpektorji. Nadzor nad spoštovanjem predpisov na smučiščih bo opravljal tudi Inšpektorat RS za notranje zadeve in Prometni inšpektorat RS, pri nadzoru vožnje z vozili v naravnem okolju pa Inšpektorat RS za okolje in prostor ter Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano.

Na spoštovanje predpisov je opozoril tudi vrhunski deskar na snegu Rok Marguč, ki je zaposlen v policiji. »Smučanje in deskanje na snegu sta eni najprijetnejših zimskih aktivnosti za številne odrasle in otroke. Vendar se je treba zavedati, da je spuščanje po domačem hribčku za hišo precej drugačno od smučanja na urejenem smučišču, kjer je veliko ljudi. Proge so daljše, ponekod tudi bolj strme, smučarji in deskarji pa lahko dosežejo hitrost nekaj deset kilometrov na uro. To je že hitrost, s katero se vozimo v avtomobilu. Neroden padec nam lahko ne le pokvari počitnice, temveč tudi resno ogrozi naše zdravje in življenje. Zato sta upoštevanje predpisanih pravil in spoštovanje drugih udeležencev na smučišču izjemno pomembni,« je opisal dogajanje na smučišču.

Nadzor tudi na cestah

Spregovoril je še generalni direktor policije Janko Goršek. Poudaril je pomen samozaščitnega ravnanja, saj lahko za varnost največ naredimo sami. Tudi on je pozval vse ljubitelje zasneženih strmin, naj dosledno spoštujejo pravila varnega smučanja, naj uporabljajo ustrezno zaščitno opremo in naj nikar ne smučajo pod vplivom alkohola.

Policisti lahko najhujšim kršiteljem po zakonu o varnosti na smučiščih izrečejo do 200 evrov globe. Smučar ali deskar lahko za tisti dan ostane brez smučarske karte. To mu lahko odvzamejo tudi smučarski nadzorniki, ki prav tako skrbijo za red in varnost.

Pod budnejšim očesom policistov ne bo le dogajanje v smučarskih središčih, temveč tudi na cestah, ki vodijo do tja. Prometniki bodo tako v omenjenem času še intenzivneje izvajali nadzor na cestah.