Povod za preiskavo Sazasa visoki stroški poslovanja?

Od 9,9 milijonov prihodkov naj bi Sazas za svoje delovanje porabil tri milijone.

Objavljeno
10. december 2015 18.16
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - V sredini kriminalistični preiskavi na sedežu Sazasa in še petih lokacijah, ki se je končala pozno ponoči, so policisti zasegli dokumentacijo in elektronske naprave, zavarovali pa so tudi podatke na elektronskih medijih.

Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas) kot neprofitna organizacija ščiti približno 6000 slovenskih avtorjev in okrog milijon tujih avtorjev. Z uporabniki glasbe, kot so radijske in televizijske postaje, trgovski in gostinski lokali, frizerski saloni, organizatorji koncertov in drugi, se pogaja o cenah glasbe in z njimi sklepa sporazume.

Tri milijone evrov stroškov

Prihodki od dejavnosti so v Sazasu lani glede na letno poročilo znašali 9,9 milijona evrov, leto pred tem 7,7 milijona evrov. Od tega združenje skoraj tri milijone evrov porabi za poslovanje. Prav ti visoki stroški naj bi bili, kot je poročal Večer, jedro kriminalistične preiskave.

Sazas vse storitve najema pri lastniško povezanih družbah Stroka, Stroka informatika in Stroka produkti, koliko za to plača, po poročanju časnika ni jasno. Iz javnih podatkov pa je razvidno, da so v Stroki lani prikazali dobrih 430.000 evrov prihodkov in leto končali s slabimi 5000 evrov dobička. V družbi Stroka informatika so zabeležili 2,13 milijona evrov prihodkov in leto končali s 6644 evri dobička, v družbi Stroka produkt pa slabega 2,5 milijona evrov prihodkov in 1200 evrov dobička, je še zapisal Večer.

Kriminalisti so predkazenski postopek začeli na podlagi prijave urada za preprečevanje pranja denarja iz leta 2014, kjer pa konkretnih podatkov o zadevah in osebah s tem v zvezi ne komentirajo, ker, kot so zapisali, so vsi podatki in dokumentacija označeni z ustrezno stopnjo tajnosti v skladu z zakonom o tajnih podatkih.

Kriminalisti pregledujejo zaseženo dokumentacijo

 

Kriminalisti zdaj nadaljujejo z zbiranjem obvestil ter pregledom in analizo zaseženih predmetov, vse v smeri utemeljevanja sumov treh domnevnih kaznivih dejanj - zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, izneverjanja in pranja denarja, so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Dolgoletni predsednik nadzornega odbora Sazasa Pavel Mihelčič je za preiskavo izvedel iz medijev, označil pa jo je za »nenavadno akcijo, ki nima nobenega pomena in smisla«. »Vse, kar se je sprejelo, je sprejel upravni odbor. Na skoraj vseh sejah sem bil navzoč tudi jaz in vsa gradiva je obravnaval tudi nadzorni odbor. Tu je toliko notranje kontrole, da o kakršnikoli zlorabi položaja ne more biti govora,« je povedal za STA.

»Seveda dopuščam možnost, da se je kaj napačnega zgodilo, to se lahko zgodi marsikje, in dopuščam tudi možnost, da je imela policija dovolj tehtne razloge, da je opravila preiskavo. Glede pranja denarja pa se čudim, da se kaj takega počne. Vse je transparentno, tudi kontrola, ki jo opravlja revizija, ni ugotovila hudih kršitev,« je poudaril Mihelčič.

O povezavi Sazasa s tremi lastniško povezanimi družbami v Radljah ob Dravi Mihelčič zatrjuje, da gre za računovodski servis, ki za Sazas obdeluje podatke o predvajanih avtorskih glasbenih delih. Družbe so zato tudi upravičene do stroškov, ki jih Sazas iz letnih prihodkov, ki jih pridobi z zbranimi nadomestili za uporabo avtorskih del, porabi za svoje delovanje.