Požar pogašen, vzrok kriminalisti še iščejo

Velika škoda, a hujšega onesnaženja okolja niso ugotovili.

Objavljeno
12. junij 2017 21.11
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Ljutomer - Včeraj, četrti dan po uničujočem požaru v skladišču Eko plastkoma v Ljutomeru, je bilo požarišče dokončno pogašeno in kot izumrlo. Gasilci so dopoldne umaknili požarno stražo - vse do včeraj je dvajset gasilcev noč in dan spremljalo dogajanje na kraju požara - in bodo poslej samo nekajkrat dnevno prišli preverjat, ali je res vse pogašeno. Kriminalisti, ki so lahko z delom začeli šele v soboto, pa so se včeraj vrnili na kraj požara.

Toda o vzroku požara za sedaj ni še nič znanega, na policijski upravi pravijo samo, da kriminalisti svoje delo nadaljujejo.

Včeraj so na občinskem štabu Civilne zaščite šele pozno popoldne dočakali rezultate kemičnih analiz vode iz bližnje Ščavnice, vzete takoj po požaru, in so pomirjeni, kajti v vodi ni bilo nobenih strupenih snovi, nam je sporočil poveljnik štaba Branko Novak. Tudi vse dosedanje hitre analize zraka in vode razen kratkotrajnega povečanja vsebnosti svinca v Ščavnici niso pokazale ničesar alarmantnega. »Presežena vrednost delcev PM-10 v zraku je trajala le do petka popoldne, ko so se stvari normalizirale. Iz previdnosti vseeno priporočamo, da Ljutomerčani zapirajo okna in da se otroci ne igrajo v peskovnikih. Sicer pa je sobotni dež delce dodobra spral,« pravi Branko Novak. 

K sreči tudi nihče od tristotih gasilcev, ki so vso noč krotili požar, ni bil resneje poškodovan. V bolnišnico so na enodnevno opazovanje odpeljali le enega izmed njih, ki je med gašenjem vdihnil vroče hlape in je imel nekaj časa težave z dihali, vendar so ga iz bolnišnice odpustili že v soboto.

Ocene škode po požaru še vedno ni, bo pa gotovo velika, saj bo treba halo, v kateri so bili skladiščeni parafin, plastika in nepredelane odpadne sveče, povsem porušiti. V Eko plastkomu pa so zadovoljni, da se ogenj ni razširil v tisti del objekta, kjer imajo stroje za sortiranje in predelavo sveč, tako da je oprema v tem delu v glavnem ostala nedotaknjena.