V požaru v Škofji Loki umrla ena oseba

Požar je okoli 22:30 izbruhnil v hiši, ki je eden osrednjih spomeniško zaščitenih objektov na glavnem trgu.

Objavljeno
01. januar 2015 01.55
V. U., S. P., Delo.si
V. U., S. P., Delo.si

Škofja Loka - Včeraj okoli 22:30 ure je v središču Škofje Loke na Mestnem trgu izbruhil velik požar, ki je terjal eno smrtno žrtev. V požaru je življenje izgubil moški, ki naj bi bil po še nepotrjenih podatkih star 62 let, so za STA povedali na Policijski upravi Kranj. Po njihovih navedbah je zagorelo zaradi eksplozije plina v stanovanju umrlega.

Kriminalisti niso potrdili suma, da bi bila v dogodek poleg pokojnega vpletena še kakšna druga oseba ali da bi bila eksplozija posledica tehnične okvare, so zapisali na Policijski upravi Kranj.

V intervenciji je bil po njihovih besedah poškodovan gasilec, nastala pa je tudi velika gmotna škoda.

Požar je zajel in tudi precej poškodoval najmanj eno poslopje. Zagorelo je ostrešje stare mestne hiše, v kateri so danes stanovanja. Kot so danes sporočili z uprave za zaščito in reševanje, sta bili uničeni dve stanovanji. Eno je povsem zgorelo, drugo je močno poškodovano, drugih hujših poškodb pa na hiši zaenkrat ni. Stanovalci bodo prenočili pri sorodnikih, kasneje pa bo zanje poskrbela občina.

Vodja intervencije Jaka Sušnik iz Prostovoljnega gasilskega društva Škofja Loka je povedal, da je bilo ob prihodu gasilcev celotno ostrešje že v ognju, požar so imeli pod nadzorom po dobri uri gašenja. V gašenje so bili vpleteni gasilci iz Škofje Loke, Stare Loke, Trate, Virmaš, Svetega Duha in gasilci poklicne enote Kranj.

Kot je dodal, je gašenje požarov v tovrstnih objektih v strnjenih mestnih jedrih za gasilce nočna mora. Dostop v najbolj uničeno stanovanje je bil, denimo, tokrat možen le skozi sosednjo hišo. A so imeli, kot je dodal, srečo vsaj s snegom.

*

Nekdanja mestna hiša je najmarkantnejša stavba Mestnega trga iz 16. stoletja. Kot piše Marko Pleško, je bila ta sedež predstavnikov javnega loškega življenja, z mestnim sodnikom na čelu. Na pomembno mesto v zgodovini na vsakem koraku opozarjajo slikarski in arhitekturni elementi stavbe. Portal, veža in vrata so še gotski, arkadno dvorišče pa je renesančno. Ko so stavbo leta 1972 restavrirali, so se na fasadi prikazale baročne freske, slike stebrov, cvetlic in raznih figuralnih detajlov. Objekt je spomeniško zaščiten.