Požar popolnoma uničil Kocbekov dom na Korošici

Planinski dom je pogorel do tal, dve osebi pa sta se lažje poškodovali.

Objavljeno
21. oktober 2017 00.25
De. P., Pi. K.
De. P., Pi. K.

Kamnik – Včeraj okoli 18.30 je v Kocbekovem domu na Korošici izbruhnil obsežen požar. Policijski helikopter je v več vožnjah iz Kamnika na planino Korošica prepeljal opremo ter gasilce PGD Kamnik in gorske reševalce, poroča spletna stran Kamnik Info. Zaradi težkih okoliščin, predvsem pomanjkanja vode, niso zmogli storiti kaj dosti, tako da je Kocbekov planinski dom povsem pogorel.

Po podatkih Policijske uprave Celje so bili v času požara v koči trije tuji državljani, in sicer 41-letna državljanka Poljske, stanujoča na območju Zadra na Hrvaškem, in njena dva mladoletna sinova. Vse tri so s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana, ker so se nadihali dima oziroma lažje poškodovali pri bežanju pred ognjem.

Vsem trem obiskovalcem se je uspelo rešiti iz gorečega prostora in vse tri so v nadaljevanju s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana. Ogenj je 41-letnico poškodoval po obrazu, vratu, prsnem košu in rokah, eden od sinov si je lažje poškodoval roko in stopalo, drugi ni bil poškodovan.

Po prvih podatkih znaša povzročena škoda okoli 300.000 evrov. Preiskava, ki še poteka, teče v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Do požara je prišlo pri segrevanju vnetljive tekočine, so sporočili iz policijske uprave Celje. V tako imenovani zimski sobi so namreč gostje našli plastenko s tekočino (po pisnaju Kamnik info je šlo za petrolej), ki jo je nameravala 41-letna ženska v prepričanju, da gre za vodo, prekuhati na plinskem štedilniku. Pri tem se je tekočina vnela, ženska pa je štedilnik takoj ugasnila in poskušala tekočino odstraniti iz objekta, pri čemer se je je del najverjetneje polil, tako da je celoten prostor zajel ogenj.

Uradna sezona Kocbekovega doma na Korošici je sicer že končana, saj je priljubljena oskrbnica Mojca Perbil ravno včeraj dopoldne planinski dom zapustila. Planinski dom je bil tako zaprt, je pa vsem obiskovalcem, kot je to v gorskih postojankah v navadi, na voljo urejena zimska soba, v kateri se je včeraj nastanila tudi družina pohodnikov iz tujine, poroča Kamnik Info.

Prvo kočo na Korošici je sicer požar uničil že leta 1881, le pet let po tem, ko so jo prvič odprli. Leto po požaru so zgradili novo, ki je bila skozi čas deležna večkratnih obnov in dozidav. Planinsko društvo Celje je dom po drugi svetovni vojni večkrat popravilo. Leta 1990 pa so ga začeli postopoma posodabljati, piše STA.