Pozor, po medmrežju kroži nov virus

Uporabnik računalnik običajno okuži s pregledovanjem okuženih spletnih strani, predvsem tistih z neprimerno vsebino.

Objavljeno
09. oktober 2012 13.34
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Policisti opozarjajo na širjenje škodljive kode, ki uporabnikom pri obisku spletnih strani prikaže obvestilo o blokiranju računalnika in o obveznem plačilu globe oz. kazni za ponovno odblokiranje.

Pri tem so v obvestilu uporabljeni grafični in besedni znaki slovenske policije, ki uporabnika zavajajo, da je obvestilo dobil od njih.

A iz same vsebine je razvidno, da gre za pomanjkljiv prevod, najverjetneje opravljen s samodejnim prevajalnikom. Prav tako so zavajajoče in napačne navedbe členov in kazni, ki naj bi izhajale iz slovenskega kazenskega zakonika.

Policija zato sporoča, da tovrstnih obvestil nikakor ne pošilja, temveč gre za v svetu že znano in dokaj razširjeno virusno okužbo.

Uporabnik svoj računalnik običajno okuži s pregledovanjem okuženih spletnih strani, predvsem tistih z neprimerno, pornografsko, vsebino.

Policisti uporabnikom svetujejo naj omenjenim obvestilom ne nasedajo in ne plačujejo nikakršnih glob.

Prav tako priporočajo uporabo licenčne programske opreme in protivirusnih programov, redno posodabljanje nameščene programske opreme ter redno zamenjavo in varovanje uporabniških imen in gesel za dostop do različnih spletnih storitev.