Pravniki Dela so za nakup Večera izvedeli iz časopisa

Delo toži nekdanje vodilne: Peter Puhan je spraševal o pogojih za nakup časopisne hiše, a Večera ni omenjal.

Objavljeno
07. oktober 2014 19.47
*mdr*DZ - Managerski prevzemi
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Ljubljana – Nekdanja svetovalka uprave Dela za pravne zadeve Nada Jakopec je na sojenju v zadevi Delo proti Andrijani Starina Kosem in Petru Puhanu dejala, da se Puhan z njo ni posvetoval o nakupu Večera. »Za nakup 60-odstotnega deleža v Večeru sem izvedela iz časopisov teden dni po sklenitvi pogodbe,« je pojasnila na sodišču.

Delo toži nekdanjo predsednico nadzornega sveta Andrijano Starina Kosem in predsednika uprave Dela Petra Puhana za 11,32 milijona evrov odškodnine. Očita jima povzročitev škode, ki jo je časopisna hiša utrpela zaradi 18 milijonov evrov vrednega nakupa Večera leta 2008, opravljenega brez cenitve vrednosti delnic in brez kakršne koli ekonomske utemeljitve.

Delo pred nakupom ni opravilo niti skrbnega pregleda ter ni pridobilo soglasij ministrstva za kulturo in urada za varstvo konkurence, je včeraj na sodišču pričala Nada Jakopec, sedanja članica uprave Dela.

»Puhan me je oktobra 2008 pogosto spraševal o nakupu večjega deleža časopisne hiše, denimo, kdo lahko kupi več kot 20-odstotni delež in ali enaka določila veljajo, če tega kupi tujec. Spraševal me je na splošno, ni pa konkretno omenjal Večera,« je pojasnila Jakopčeva. Zdelo se ji je čudno, da ji predsednik uprave tako pogosto postavlja enaka vprašanja. »Nisem ga vprašala, čemu ga to zanima, saj ni nakazoval, da imamo namen izvesti nakup,« je dejala Jakopčeva. Po njenih besedah so Puhanova vprašanja postala razumljiva šele po nakupu Večera, ko je prodaja postala javna.

»Štirinajst dni po nakupu smo dobili nalogo, naj pripravimo vlogo za priglasitev koncentracije na uradu za varstvo konkurence,« je povedala Nada Jakopec. V tistem trenutku za soglasje ministrstva za kulturo niso zaprosili, saj je Delo za tako dovoljenje zaprosilo že leta 2007 v času uprave Danila Slivnika, Ministrstvo je prošnjo zavrnilo, v času nakupa Večera pa je tekel pritožbeni postopek. Kot je znano, je urad za varstvo konkurence izdal odločbo, da je koncentracija družb Delo in Večer neskladna s pravili konkurence in je Delu naložil prodajo najmanj 75-odstotnega deleža Večera. Delu je 79,24-odstotni delež v Večeru uspelo prodati 10. julija letos za milijon evrov družbi Dober Večer v lasti Uroša Hakla in Saša Todorovića