(Pre)visok hotelski račun?

Tožilstvo meni, da se je Auer poskušal izogniti plačilu dobrih 104.000 evrov davka. Obtoženi se brani, da je šlo za drago tehnično izobraževanje.

Objavljeno
05. januar 2007 10.51
Maribor – Televizijski zvezdnik Stojan Auer, ki je zaslovel z oddajo Poglej in zadeni, je znova sedel na zatožno klop, saj mu tožilstvo očita poskus storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve. Gre za primer, ki je lansko zimo dvignil precej prahu. Auer je bil namreč pred poltretjim letom obsojen na eno leto zapora, a je vrhovno sodišče, medtem ko je Auer že prestajal kazen (odsedel je 15 dni), na podlagi zahteve vrhovnega tožilstva za varstvo zakonitosti pravnomočno sodbo razveljavilo.

"To, kar mi očita tožilstvo, vsekakor ni res," je v uvodu včerajšnega zagovora poudaril priljubljeni televizijski moderator. Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec mu očita, da naj bi se poskušal kot samostojni podjetnik s prikazovanjem lažnih podatkov izogniti plačilu davka iz dejavnosti v višini dobrih 25 milijonov tolarjev (104.323 evrov). Auer je namreč v napovedi za odmero davkov od dohodka za leto 1996 kot strošek navedel strokovno izobraževanje v hotelu Hotel Restaurant Achteck v nemškem Düsseldorfu. Račun je znašal 659.360 nekdanjih nemških mark, a tožilstvo dvomi, da je hotel takšen račun sploh izdal, saj meni, da hotel teh storitev ni nikoli opravil.

V zagovoru je Auer poudaril, da mu je davčna uprava sprva očitala pet nepravilnosti in da je štiri odpravila kar sama, glede pete pa Auer upa, da jo bo rešil na sodišču. Tako je pojasnil, da ima visok račun iz nemškega hotela podlago v precej dragem izobraževanju tehničnih sodelavcev oddaje Poglej in zadeni. Z nekim profesorjem Braunom se je namreč dogovoril za najem reportažnega avtomobila in izobraževanje sodelavcev, taisti Braun pa je poskrbel tudi za ugodno ceno bivanja v hotelu, je dejal Auer: "Davčna inšpekcija je račun le izločila, češ da je previsok, ni pa preverila, koliko stanejo takšne storitve. Do danes ni še nihče dokazal, da je račun lažen."

Za tožilstvo je sporno, da na računu ni natančno zavedeno, da naj bi šlo v obravnavanem primeru, kot trdi Auer, predvsem za izobraževanje tehničnega kadra in najem reportažnega avtomobila. Na računu so namreč zavedene le prenočitve, najemnina za šolanje ter poučevanje igralstva, medtem ko v pogodbi ni cene izobraževanja. Auer je dejal, da pogodbe ni sestavil on in da se pred podpisom ni spuščal v dobesedni prevod vsake besede, čeprav nemško dobro obvlada: "Danes sem veliko bolj previden."

Sojenje se bo nadaljevalo 25. januarja.