Pred cestinsko postajo trčil v stoječi tovornjak

Kar se smrtnih žrtev tiče, smo po prometni varnosti na enakem kot lani.

Objavljeno
08. maj 2017 18.19
Mitja Felc
Mitja Felc

Bazara - Do včerajšnjega jutra je bilo letos v primerjavi z lani manj smrtnih žrtev na slovenskih cestah, a je tik pred cestninsko postajo Bazara proti Italiji ob 6.40 močno počilo. Število smrtnih žrtev pa se je ob tem izenačilo z lanskimi.

Na hitri cesti med Razdrtim in Novo Gorico proti Italiji sta kakšnih sto metrov pred cestninsko postajo Bazara trčili dve tovorni vozili. V času nesreče je bila pred cestinsko postajo kolona tovornjakov, 62-letni voznik iz Bosne in Hercegovine pa se je za zdaj iz še neznanega razloga zaletel v stoječi tovornjak pred seboj, za volanom katerega je sedel 26-letnik, slovenski državljan.

Poškodbe so bile prehude

Na kraj nesreče so takoj odšli policisti, novogoriški poklicni gasilci in reševalci, a 62-letniku ni bilo več pomoči, saj je umrl na kraju trčenja. Zaradi ogleda kraja nesreče in odstranjevanja posledic je bila hitra cesta na odseku med Selom in Vrtojbo (proti Italiji) zaprta več ur oziroma je bila normalno prevozna ob 11.20. Za osebna vozila so uredili obvoz po regionalni cesti Vogrsko-Šempeter, tovorna vozila pa preusmerili po primorski avtocesti proti Sežani in mejnemu prehodu Fernetiči.

O smrtni prometni nesreči so policisti obvestili še preiskovalnega sodnika novogoriškega okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici. Zdravnica je za pokojnega voznika odredila obdukcijo, ki bo pokazala vzrok smrti. Prometniki pa preiskavo nesreče še nadaljujejo.

Življenje profesionalnega voznika je ugasnilo ravno na dan mednarodne kampanje Slow down to safe lives (Upočasni vožnjo za varno življenje), ki pod okriljem Združenih narodov poteka do nedelje, 14. maja.

Stavke ni več, žrtev pa nič manj

Število smrtnih žrtev na slovenskih cestah v letošnjem letu se je s tem povzpelo na 42, kar je enako kot v istem obdobju lani, ko so poslabšano prometno varnost nekateri videli tudi v manjšem policijskem nadzoru, saj je, kot je znano, takrat več mesecev potekala policijska stavka, ki je omilila nadzor. Ta je letos večji, policija je dobila tudi nekaj novih vozil in druge opreme. Se pa žal nič kaj dosti ne spreminja odnos udeležencev cestnega prometa do varnosti.