Pred očmi jima je ustrelil mater, deda in babico

Dobrepoljska občina se je po družinski tragediji, ko je Tone Gorenčič v stanovanjski hiši Jožeta Blatnika v Zdenski vasi 18 najprej s pištolo ubil svojo 30-letno ženo Jožico, taščo in tasta, na koncu pa sodil še sebi, zavila v molk in žalost.

Objavljeno
26. februar 2007 15.25
Zdenska vas – Dobrepoljska občina se je po sobotni družinski tragediji, ko je 35-letni Tone Gorenčič v stanovanjski hiši Jožeta Blatnika v Zdenski vasi 18 najprej s pištolo ubil svojo 30-letno ženo Jožico, taščo in tasta, na koncu pa sodil še sebi, zavila v molk in žalost. »To je grozno. Take tragedije ne pomnijo niti najstarejši občani. Še sreča, da sta otroka živa,« nam je včeraj povedal eden od dobrepoljskih občanov.

Kaj bo z otrokoma?

Usoda pet in osemletnega dečka, ki sta v trenutku ostala brez staršev in starih staršev, še ni znana. Kot je za Delo.si povedala predstavnica Policijske uprave Ljubljana Martina Gramec sta pri najbližjih sorodnikih. Trenutno skrbništvo nad njima pa ima Center za socialno delo Grosuplje, ki jima bo po tragediji skušal pomagati s svetovanjem.

Kaj je privedlo do tragedije?

Kakor nam je uspelo zvedeti, sta zakonca v Dešeči vasi v Suhi krajini zgradila lepo stanovanjsko hišo. Zaradi nesporazumov – menda je bil vzrok alkohol in moževa grobost – se je 30-letna Jožica pred nekaj meseci skupaj z mladoletnima sinovoma preselila k staršem v Zdensko vas 18. Po naših informacijah je oče otroka redno obiskoval, a sčasoma so menda obiski postali za osemletnega Davida in tri leta mlajšega Tadeja prava muka.

Najprej moril, nato si je sodil sam

Tudi tragičnega sobotnega večera je oče prišel po svoja sinova, brat pokojne Jožice pa je ravno v tistem trenutku iz zgornjega stanovanja, v katerem živi s svojo družino, prinesel svoji materi pico, da bi jo spekla, zatem pa odšel v hlev krmit živino. Nato se je vse zgodilo z bliskovito naglico. Gorenčič je ženo Jožico ustrelil v tilnik in taščo v srce. Tasta je hudo ranil, a je imel mož še toliko moči, da se je kljub vsemu nekako prebil iz svoje domačije, kjer se je na dvorišču smrtno ranjen zgrudil in kasneje v bolnišnici umrl. Ko je brat pokojne prihitel na kraj dogodka, je bilo že vsega konec.

Gorenčič za orožje revolver Taurus, magnum 357, s katerim je umoril člane družine, ni imel ustreznega dovoljenja. Legalno pa je posedoval lovsko puško.

Tudi v Dešeči vasi so nad tragedijo zgroženi. Nikakor se ne morejo sprijazniti z dejstvom, da je bil njihov Tone, ki so ga poznali kot marljivega in vestnega delavca, strojnika in dobrega sovaščana, sposoben narediti tako grozodejstvo.

Policija ni bila obveščena o grožnjah

Policisti pri družini v Zdenski vasi pred tem dogodkom niso nikoli intervenirali in tudi niso bili obveščeni o grožnjah ali nasilju v družini. 10.1.2007 se je na Policijski postaji Grosuplje oglasila mama otrok in v razgovoru policistu kriminalistu povedala, da prihaja do sporov z bivšim možem glede dogovora o skrbništvu nad otroki in preživnini. Konkretnih groženj v razgovoru ni navedla. Policist jo je seznanil z možnostjo podaje predloga za pregon kaznivega dejanja, v kolikor bi prišlo do groženj. Do sobote, ko se je zgodil tragičen dogodek, policisti PU Ljubljana niso prejeli nobene prijave ali informacije, ne s strani oškodovanke, niti sorodnikov, sosedov ali kogar koli drugega, o kakršnih koli grožnjah, nasilju v družini oz. nasilništvu, je pojasnila Gramčeva.

Policija zavrnila očitke o neustreznem odzivu

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril vodja oddelka za splošne policijske naloge pri Policijski upravi (PU) Ljubljana Ivan Celestina, je bil odzivni čas policistov pri posredovanju ustrezen. Informacijo o streljanju je policija prejela osem minut po 18. uri in jo takoj posredovala policistom večih policijskih postaj na območju PU Ljubljana. Na kraj dogodka so se ob 18.12 uri odpravili policisti najbližje Policijske postaje Grosuplje, ki so za 13,4 kilometrov dolgo pot potrebovali približno 15 minut.

Policija je kot neutemeljene zavrnila očitke, ki so se pojavili v nekaterih medijih, da je bil odzivni čas policije predolg. Odzivni čas policistov v konkretnem primeru je bil ustrezen, saj so policisti najbližje policijske enote takoj odšli na kraj in izvajali naloge policije brez nepotrebnega zadrževanja ali čakanja na pomoč preostalih policistov, ki so bili še na poti. Do povratne informacije prve policijske patrulje na kraju, je policija razpolagala zgolj z informacijo o streljanju (in ne tudi s podatkom, da je storilec mrtev), kar pomeni enega izmed najbolj zahtevnih in nevarnih postopkov, ki jih policija izvaja, je še pojasnila Gramčeva.


Za napačne podatke v člankih Dela z naslovom "Najprej moril, nato si je sodil sam" in "Pred očmi jima je ustrelil mater, deda in babico" se bralcem iskreno opravičujemo.