Pred smrtjo nastavil tempirano bombo

-Zaradi požara, ki je v stanovanjski hiši Semedela 2 izbruhnil ob treh zjutraj, bi lahko posledice čutila vsa soseska. V njem je umrl 61-lastnik hiše Mirko S., ki se je odločil, da si vzame življenje.

Objavljeno
04. september 2009 11.48
Iztok Umer
Iztok Umer
Koper - Zaradi požara, ki je v stanovanjski hiši Semedela 2 - tik za nizom stanovanjskih blokov Kvedrove ceste in pri vrtcu za otroke italijanske narodnostne skupnosti na Markovcu - izbruhnil ob treh zjutraj, bi lahko posledice čutila vsa soseska. V njem je umrl 61-lastnik hiše Mirko S., ki se je odločil, da si vzame življenje, pred samomorom pa je v stanovanju nastavil pravo tempirano bombo. V notranjosti dnevnega in kuhinjskega prostora je namreč spustil plin iz štirih jeklenk, v plastičnih posodah je bilo okoli 250 litrov bencina, plin iz pete jeklenke je uhajal iz prtljažnika njegovega osebnega avtomobila, ki je bil parkiran pred hišo. K sreči ni odjeknila eksplozija.

V zasebni hiši na Markovcu je poleg preminulega prebival še nečak z ženo in tremi otroki. Ta je tudi prvi zaznal požar in ob treh ponoči poklical koprske poklicne gasilce; pridrveli so dve minuti po klicu. Zagorelo je v kuhinji in dnevnem prostoru prvega nadstropja stanovanjske hiše. Ko so gasilci vstopili, so iz stanovanja odvlekli nezavestnega, najverjetneje že mrtvega lastnika. Gasilcem, ki so v nekaj minutah pogasili požar, se je naježila koža, ko so ugotovili, kaj vse je nesrečni možakar pripravil. Plin je uhajal iz štirih plinskih jeklenk, v prostoru pa je bilo več plastičnih posod s približno 250 litri bencina. Kdaj je vse to znosil v stanovanje, nihče ne ve povedati, sosedje so še pripomnili, da je prejšnji teden napolnil cisterno za centralno ogrevanje v kleti, tako da je v njej 1500 ali 2000 litrov kurilnega olja. Če bi bile jeklenke eksplodirale in bi se bilo vnelo gorivo, bi bila ogrožena vsa soseska. Poveljnik poklicne gasilske brigade Koper Denis Glavina nam je povedal, da je bila le sreča v nesreči, da je sostanovalec takoj zavohal dim in da v zaprtem prostoru ni nastala eksplozivna mešanica hlapov. »Hišo bi zagotovo zravnalo z zemljo, ne znam povedati, kako bi se kasneje požar širil. Tudi naši gasilci, ki so prvi prišli na požarišče, so tvegali življenje. Prepričan sem, da se je vsa zadeva kljub tragični smrti lastnika hiše dobro končala,« nam je dejal Glavina, dolgoletni in izjemno izkušeni gasilec. Dodal je, da je zelo vesel, da so pogumni gasilci in sosedje v stanovanjskih blokih odnesli celo kožo.

 

Iz petkovega tiskanega Dela