Pred vrtcem na Rodici morilo bolestno ljubosumje

Ko je Danijela Alibabič iz vozila nosila posode, je k njej stopil njen mož in jo ustrelil s puško.

Objavljeno
19. junij 2013 16.04
Bojan Rajšek, Litija; Mitja Felc, kronika
Bojan Rajšek, Litija; Mitja Felc, kronika

Domžale, Rodica – Danes malo pred 13. uro je 57-letni Andrej Alibabič iz Domžal pri vrtcu Ostržek na Rodici stopil k svoji 38-letni ženi Danijeli Alibabič in jo pred vhodom v objekt ustrelil s puško. Nato se je morilec usedel v svoj osebni avto in sodil še sebi.

Gre za brutalen umor, kakršnega prebivalci tega mirnega naselja ne pomnijo. Zato so včeraj zgroženo opazovali nevsakdanji prizor, ko so policisti z obeh strani dovozne ceste zavarovali prizorišče zločina in niso mimo pustili nikogar, razen domačine, ki so se vračali iz službe domov ali pa po svoje malčke v vrtec. Ko so starši otrok izvedeli, kaj se je zgodilo, so panično klicali vrtčevske uslužbenke. V času tragedije so bili otroci na popoldanskem počitku in niso bili priče dogodka.

Umorjena, ki je bila po komaj letu dni zakona v postopku za razvezo in je zaradi nasilja v družini zapustila moža ter zadnje čase živela v Ljubljani, je po naših podatkih zaradi bolestno ljubosumnega moža policiste že večkrat poklicala na pomoč. To se je menda zgodilo tudi včeraj ponoči, vendar nam tiskovni predstavnik na ljubljanski policijski upravi Vinko Stojnšek te informacije ni mogel potrditi, »ker je vsa zadeva še zmeraj v fazi preiskave«.

Najbližja soseda, kjer je potekal tragičen dogodek, je slišala tri strele, česar nam na policiji prav tako niso mogli potrditi. Po nekaterih podatkih pa je bilo strelov več, saj je domnevno Alibabič s puško trikrat ustrelil v kombi, enkrat v ženo, nato pa je s strelom v glavo sodil še sebi. Domačin nam je povedal, da se je umorjena, ki je bila kuharica v vrtcu, s sodelavcem pripeljala v kombiniranem vozilu malo pred 13. uro in iz avta sta začela v vrtec nositi posodo.

V tistem trenutku je k njej stopil njen mož, sicer mojster borilnih veščin iz Domžal, in jo po krajšem prepiru hladnokrvno ustrelil s puško, nato pa s pištolo sodil še sebi. Policisti še zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine, ki so bili povod za tragičen dogodek. Prav tako preverjajo, ali je morilec imel orožni list in dovoljenje za nošenje orožja, ki so ga policisti našli na kraju tragičnega dogodka, in sicer puško in dve pištoli.

Otroci niso bili priča streljanju

Po besedah državnega sekretarja z ministrstva za izobraževanje Aljuša Pertinača gre za prvi takšen primer pri nas, tako da nimajo izkušenj ali vnaprej pripravljenih mehanizmov ukrepanja.

Dogodek po njegovih besedah kaže, da se stvari, ki jih gledamo po televiziji iz tujine, lahko dogajajo tudi pri nas in da bomo morali biti v prihodnje na ta vidik še posebno pozorni. »Nikakor pa ne bi želeli, da bi kot posledica tega tragičnega dogodka med starši zavladala kakšna posebna panika ali pa strah glede varnosti njihovih otrok v vrtcih. Zatrdim lahko, da so ti ustrezno varovani, seveda pa nobena stopnja pasivne varnosti ne more preprečiti takšnih dogodkov,« je po poročanju STA dejal Pertinač.

Poudaril je še, da streljanje ni vplivalo na psihično stanje otrok, saj dogodku niso bili priča. Vendar po njegovih besedah ni mogoče izključiti vplivov, ki bodo lahko nastali pri pogovoru o tem doma ali pri poročanju o dogodku v medijih.

Grožnja je neke vrste klic na pomoč

Katja Zabukovec Kerin, predsednica Društva za nenasilno komunikacijo, je pred časom za Delo povedala, da je grožnja najresnejši pokazatelj, da človek potrebuje pomoč. To je tudi neke vrste klic na pomoč, saj storilec misli, da ne ve več, kaj naj naredi, zato zagrozi, da bo nekoga ubil. Po njihovih izkušnjah imajo žrtve vse pogosteje občutek, da jih država s svojim aparatom preprosto ne posluša, kaj šele sliši. Čeprav je po mnenju sogovornice treba več vlagati v preventivo, se ji zdi, da se po drugi strani – predvsem pri povratnikih – premalo uporablja represija.

V jutrišnji tiskani izdaji Dela preberite kateri so najpogostejši motivi za umor in uboj. Zbrali smo tudi nekaj družinskih tragedij, ki so se zgodile v zadnjih letih.