Predobravnavni narok v zadevi Teš spet brez Tovšakove

Hildi Tovšak spet nagaja zdravje. Sodišče je izvedenca zdravstvene stroke zdaj zadolžilo, da preveri njeno stanje.

Objavljeno
05. september 2013 15.06
Hilda Tovšak ponovno na sodišču 11.4.2013 Celje Slovenija
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes nadaljeval predobravnavni narok v zvezi z domnevnim nedovoljenim dajanjem in prejemanjem daril pri posredovanju tujih delavcev za Teš 6. Prvoobdolžene Hilde Tovšak tudi v drugem poskusu iz zdravstvenih razlogov ni bilo na sodišče, ki je zato izvedenca zdravstvene stroke zadolžilo, da preveri njeno stanje.

Sodnica Vanja Verdel Kokol se kljub temu, da je nekdanja direktorica Vegrada, ki sicer prestaja zaporno kazen, že drugič opravičila svoj izostanek, še ni odločila, da jo izloči iz postopka. Na odločitev o tem bo počakala do poročila izvedenca, nadaljevanje naroka pa je razpisala za 1. oktober.

Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan danes ni želel komentirati ali se s Tovšakovo pogajajo o priznanju krivde.

Omenjena zadeva je sicer zaključena za dva od soobdolženih, zastopnika poljskega podjetja Remak Mareka A. Konfisza in Aleša Pangerca, ki sta krivdo priznala in bila ob denarni kazni obsojena na vsak po leto dni zapora z možnostjo odslužitve preostanka kazni z delom v splošno korist.

Ostala trojica soobdolženih, Uroša Plankar, Aleš Mak in Darka Rudolf, krivde ne priznava. Skupaj z družbama Slavc in Terbo naj bi po Furlanovih besedah vsi sodelovali in vedeli za nedovoljeno dajanje in prejemanje daril. Na sodišču je danes manjkal tudi Mak, medtem ko sta prišla Plankar in Rudolfova.

Obramba je danes za nadaljevanje postopka predlagala tudi zaslišanje obeh že obsojenih, Konfisza in Pangerca, nekaj srbskih varilcev, ki jih je za delo najela družba Terbo, ter še nekaterih prič. Ob tem pa je zahtevala izločitev obremenilnih dokazov, do katerih je policija prišla s pomočjo tajnega policijskega sodelavca, a po njihovem mnenju na nezakonit način.

Tožilec je temu nasprotoval, kot je povedal po obravnavi, pa gre za standarden manever obrambe. Po mnenju tožilstva so bili vsi dokazi pridobljeni zakonito in v dobri veri, je zatrdil Furlan.