Predvajali prisluhe o pripravi ponudb za gradnjo letališkega stolpa

Na današnji obravnavi sojenja v zadevi Čista lopata se je nadaljevalo predvajanje prisluhov.

Objavljeno
10. maj 2011 16.17
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Večina prisluhov, pri katerih sodišče sicer ni navajalo imen sogovornikov, temveč le njihove telefonske številke, se je navezovala predvsem na pripravo ponudb za gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Obtoženi Ivan Zidar je sicer zaradi zdravstvenih razlogov še vedno izločen iz postopka in se tudi danes ni udeležil obravnave.

V obravnavi so bili danes predvajani prisluhi z naslovi "Lumpi I.", "Crni I." "Steza I." in del prisluhov "Fraca I." Tožilka Bojana Podgorelec je sicer za STA pojasnila, da je kljub temu, da sodišče ni navajalo imen sodelujočih v pogovoru, iz prisluhov jasno razvidno, med katerimi osebami so potekali telefonski pogovori.

V enem izmed prisluhov "Lumpi I." sta sogovornika, eden med njimi naj bi bil, kot je potrdila tožilka, tudi Zidar, govorila predvsem o analizi ponudb za razpis in Vegradovih referencah ter o njihovih izkušnjah pri gradnji stolpov in dimnikov. Sogovornika sta v pogovoru, posnetem konec decembra 2007, tudi večkrat poudarila, da "če se jutri odloča, so vse ponudbe že analizirane in mora biti predlog že narejen."

Pogovarjala sta se tudi, ali je bil javni razpis za izgradnjo stolpa na Brniku "v skladu z zakonom". Eden izmed sogovornikov je tudi zatrdil, da "je bilo odpiranje ponudb zaključeno v 15 minutah, ponudbe pa so bile prebrane zelo na hitro".

Prisluhi z naslovom "Crni I." in "Steza I." so se nanašali predvsem na pogovore glede sestanka, na katerem naj bi prišlo do poprave terminskega načrta, v enem izmed prisluhov pa sta se neimenovana sogovornika tudi spraševala, ali se o gradnji pogovarjajo "s Celjani ali Primorci".

V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Naslednja obravnava v zadevi Čista lopata bo v petek.