Pregled dela sodnika Škoberneta končan, dokončna poročila predvidoma marca

Trojica sodnikov, ki je pregledovala delo celjskega okrožnega sodnika Milka Škoberneta, je pregled že opravila, je potrdila predsednica višjega sodišča v Celju Zinka Strašek. Poročila so menda Škobernetu že poslali.

Objavljeno
25. februar 2011 13.45
Ba.P., delo.si
Ba.P., delo.si
Ljubljana - Ali je Škoberne, ki je vpleten v afero domnevnega podkupovanja, poročila že prejel, Zinka Strašek še ni mogla pojasniti. Je pa Straškova za STA povedala, da ima pregledani sodnik v osmih dneh po vročitvi možnost podati svoje pripombe na ugotovitve v poročilih. O teh pripombah se bodo v dokončnih poročilih izjasnili še sodniki, ki so pregled opravili. Poročila bi bila lahko po predvidevanjih Straškove izdelana že v prvi marca.

Prav zato je po besedah Straškove še preuranjeno napovedovati kakršne koli nadaljnje postopke v zvezi z delom Milka Škoberneta. Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je namreč 7. februarja Škobernetu z odločbo izrekel začasno odstranitev iz sodniške službe oziroma suspenz.

Suspenz traja do dokončne odločitve pristojnega organa o razrešitvi sodnika. Če pa se postopek konča brez predloga o razrešitvi, suspenz preneha s končanim postopkom na prvi stopnji. Na Večeru ugotavljajo, da bi zaradi suspenza lahko primer obravnavali prednostno. Če bo prišlo do sojenja, bi se to lahko tako začelo še pred sodnimi počitnicami.

Pregled okoli 250 Škobernetovih spisov so pod drobnogled vzeli trije sodniki kazenskega oddelka celjskega višjega sodišča. Njegove nedokončane spise naj bi medtem že vrnili na okrožno sodišče v Celju.

Tako so naj bi štirim sodnikom kazenskega oddelka že razdelili priporne zadeve, ki jih je obravnaval Škoberne. Prav tako naj bi s prvim marcem na kazenski oddelek prišla okrepitev, po podatkih Večera sodnica, ki je doslej delala na pravdnem oddelku. Prav ona naj bi prevzela večino Škobernetovih spisov.

Škoberne je sicer na prostosti od 16. februarja, saj je zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča po predlogu Škobernetovega zagovornika Tomaža Bromšeta ugotovil, da po zaslišanju vseh prič ni več pripornih razlogov.

Prav v soboto bo minil mesec dni, odkar je izbruhnila afera, v kateri so poleg Škoberneta pridržali še direktorja podjetja Komunala Laško Marjana Salobirja in celjskega podjetnika Esada Ramića. Zoper Salobirja tožilstvo ni podalo zahteve za pripor, ostalima dvema pa je preiskovalni sodnik pripor odredil. Ramiću so pripor odpravili nekaj dni pred Škobernetom. Celjskega sodnika sumijo, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.