Preiskava o požigu še poteka

Preiskava o nedeljskem požigu v gradu Smlednik še poteka, zato po besedah tiskovne predstavnice Policijske uprave Ljubljana Martine Gramec o podrobnostih še ne morejo govoriti.

Objavljeno
22. januar 2007 13.30
Grad Smlednik
Medvode - Preiskava o nedeljskem požigu v gradu Smlednik še poteka, zato po besedah tiskovne predstavnice Policijske uprave Ljubljana Martine Gramec o podrobnostih še ne morejo govoriti. Kriminalisti so v nedeljo opravili ogled kraja, še vedno pa zbirajo obvestila, da bi našli storilca in ugotovili podrobnosti, je še pojasnila. Škodo bo po besedah Gramčeve ocenilo ministrstvo za kulturo, kjer pa danes dopoldne podatkov o nastali škodi še niso imeli.

Kot je znano, je v nedeljo zgodaj zjutraj zagorelo v eni izmed sob Lazarinijevega gradu v Smledniku, v katerem nihče ne prebiva. Ogenj je v prvem nadstropju popolnoma uničil viteško dvorano, veliko približno 10 krat 7 metrov, v katerem je zgorelo tudi več kosov dragocenega rustikalnega pohištva, klavir ter lesena tla. Dim pa je uničil stenske poslikave - freske. Po prvih ugotovitvah je bil požar podtaknjen, so v nedeljo sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

V prostoru, kjer je zagorelo, so bili predmeti velike zgodovinske vrednosti; lastniki gradu so jih hranili za bodočo muzejsko zbirko.