Preiskava za prvo dacarko Pomurja

Vlasti Temlin očitajo, da je zlorabila uradni položaj, ko je ND Mura 05 omogočila izdajo prirejenega davčnega potrdila.

Objavljeno
22. november 2015 19.05
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Ptuj – Tukajšnje okrožno sodišče bo za vodjo Finančnega urada Murska Sobota Vlasto Temlin in nekdanjega predsednika nogometnega kluba Mura 05 Miroslava Topića nadaljevalo pred pol leta začeti kazenski postopek. To pomeni, da so na ptujskem tožilstvu v ovadbi murskosoboških kriminalistov proti Temlinovi in Topiću očitno našli dovolj dokazov, da so na sodišče vložili zahtevo za preiskavo.

Vlasta Temlin, ki murskosoboški davčni (finančni) urad vodi že devetnajst let, je po prepričanju kriminalistov zlorabila uradni položaj, ko je nekdanjemu murskosoboškemu prvoligašu, nogometnemu društvu Mura 05, leta 2012 omogočila izdajo davčnega potrdila, za katero se je izkazalo, da je prirejeno oziroma je na njem napisan lažni datum. Na podlagi fabriciranega potrdila je Mura 05 lahko ostala v prvi nogometni ligi, takratni predsednik kluba Miroslav Topić, ki mu očitajo napeljevanje Temlinove h kaznivemu dejanju, pa je s pomočjo takratnega direktorja soboške občinske uprave Bojana Petrijana namesto pri davčnih kontrolorjih, kot bi moral po zakonu, vse v zvezi s potrdilom uredil kar v pisarni Vlaste Temlin oziroma njene takratne pomočnice Tatjane Gyergyek.

Prvo dacarko Pomurja Vlasto Temlin, ki so jo začeli preiskovati šele po posredovanju nadzornikov iz GPU Ljubljana, so soboški kriminalisti ovadili prvič decembra lani zaradi oviranja preiskave, v kateri so bile podane ovadbe proti Gyergyekovi, vodji kontrolorjev na soboški davkariji Avgustu Zakojču in kontrolorju Štefanu Koltaju. Prva ovadba proti Temlinovi je bila zavrnjena, po pričanju Zakojča na celjskem delovnem sodišču v začetku marca letos pa so kriminalisti proti Temlinovi začeli nov predkazenski postopek. Končali so ga z vložitvijo ovadbe na murskosoboško okrožno državno tožilstvo, ki je zadevo osemnajstega maja letos odstopilo v reševanje ptujskemu okrožnemu državnemu tožilstvu, kjer so se v petek odločili, da bodo postopek nadaljevali s preiskavo.

»Gospe direktorice danes ni v službi,« smo v petek namesto pojasnil Vlaste Temlin dobili v odgovor na soboškem finančnem uradu. Poklicali smo tudi na generalno finančno upravo, a direktorice Janje Ahčin zaradi službene odsotnosti nismo mogli dobiti. Izvedeli smo le, da bodo s komentarji o zadevi počakali do odločitve sodišča.