Preiskave proti sodnici Suzani Gril ne bo

S preiskavo proti sodnici Suzani Gril, ki je nazadnje delala na Okrajnem sodišču v Slovenskih Konjicah, očitno ne bo nič. Kot je sporočil vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, je preiskovalni sodnik januarja letos sicer izdal sklep o uvedbi preiskave, a je zunajrazpravni senat Okrožnega sodišča v Mariboru zahtevo za preiskavo zavrnil.

Objavljeno
08. marec 2011 21.42
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Po besedah Draga Škete proti odločitvi zunajrazpravnega senata ni možno vložiti rednega pravnega sredstva oziroma pritožbe, to pa pomeni, da je sklep ob vročitvi vsem strankam pravnomočen. Možno ga je izpodbijati le z izrednim pravnim sredstvom, in sicer z zahtevo za varstvo zakonitosti, kar lahko stori le vrhovni državni tožilec, je dodal Šketa.

Podatki iz prve roke

Sodnica Suzana Gril se je pod drobnogledom tožilstva znašla zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali pravic in jemanja podkupnine. Tožilce je zbodlo, ker je v letih 2000 in 2003, ko je v Mariboru delala kot sodnica za prekrške, zaradi zastaranja ustavila štiri postopke proti njenemu tedanjemu zunajzakonskemu partnerju, po dva s področja davčne uprave in cestno-prometnih prekrškov. Po razpadu partnerske zveze jo je organom pregona prijavil kar nekdanji partner.

Odvetnik Jože Majer, ki Grilovo zastopa od leta 2006, je povedal, da je policija tega leta zadevo raziskala in jo zaključila zgolj s poročilom pristojnemu tožilstvu, saj ni našla elementov kaznivih dejanj jemanja podkupnine ter zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Julija 2007 pa je tožilstvo samo zahtevalo preiskavo, vendar je nekoliko kasneje odstopilo od pregona za kaznivo dejanje jemanja podkupnine in vztrajalo le še pri zlorabi uradnega položaja.

Preobremenjeni sodniki spregledali sodnico

Ker so bili sodniki za prekrške na začetku tisočletja preobremenjeni s spisi, je bilo po Majerjevih besedah v pritožbenem postopku zoper sklep o preiskavi treba ugotoviti, kakšna je bila takrat založenost s spisi, kdo jih je dobil, kako jih je vodja razporejal in podobno. Zaradi enoletnega relativnega zastaralnega roka je takrat veliko zadev zastaralo, še preden so se znašle v omarah sodnikov, poudarja Majer, in Grilova ni bila izjema. Na vprašanje, zakaj se iz postopkov zaradi partnerske zveze ni izločila, pa je Majer odvrnil, da bi morala najprej ugotoviti, da so spisi sploh pri njej, torej še pred potekom zastaralnega roka.

Suzana Gril lahko zdaj znova opravlja sodniško funkcijo, saj suspenz, ki ji ga je oktobra lani izreklo vrhovno sodišče, ne velja več. Ker pa je bila prikrajšana za plačo, odvetnik Majer napoveduje odškodninsko tožbo proti državi.