Preiskovalci: najverjetneje je šlo za poskus samomora

Po opravljeni kriminalistični in forenzični preiskavi ter na podlagi zbranih podatkov so policisti zaključili, da je eksplozijo namerno povzročil 44-letni najemnik, ki je nameraval storiti samomor. Njegovo stanovanje je povsem uničeno, močno poškodovanih je še šest stanovanj, eksplozija pa je povzročila škodo še na 14 avtomobilih in šestih okoliških stavbah.

Objavljeno
23. februar 2011 08.18
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Prevalje - Po neuradnih ocenah je gmotne škode za 200.000 evrov. Policisti bodo zoper 44-letnika spisali kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Včeraj ob 23. uri je v večstanovanjski stavbi v centru Prevalj odjeknila močna eksplozija, nato se je razplamtel še požar. Stanovalci so v paniki zapuščali gorečo stavbo, pri tem se jih je pet poškodovalo, štirje so se zastrupili z dimom in so jih oskrbeli v zdravstvenem domu Ravne, enega pa so zaradi hudih opeklin prepeljali v ljubljanski klinični center. Po prvih ugotovitvah je šlo za eksplozijo plina. Dopoldne so si prizorišče ogledovali kriminalisti in preiskovalna sodnica, občina Prevalje in Stanovanjski sklad RS pa že iščeta možnosti začasne nastanitve za stanovalce, ki se v svoje domove še dolgo ne bodo mogli vrniti. Ponoči so se zatekli k sorodnikom in prijateljem, v prihodnjih dneh pa jim bodo dodelili stanovanja na Prevaljah in okolici, ki so še na voljo. Zdravstvena postaja Prevalje je danes zaprta, vendar predvidevajo, da bodo del prostorov lahko odprli že jutri.

Stanovalci so povedali, da so ob 23. uri nenadoma zaslišali glasen pok, popokale so šipe, vrata je pometalo iz podbojev, podirale so se stene, nekateri so mislili, da gre morda za potres. Ko so zagledali dim, so takoj zapustili stavbo in poklicali reševalce, gasilce in policijo. Eksplozija je bila tako silovita, da so popokale tudi šipe na sosednjih stavbah, stanovanjskem bloku in gostinskem objektu ter na bližnjih avtomobilih.

V stavbi na Trgu 58 je poleg zdravstvene postaje še 12 stanovanj, eno je bilo prazno, štiri lastniška, ostala pa neprofitna najemna stanovanja. Stojan Gerdej, direktor Stanovanjskega podjetja Ravne na Koroškem, ki je tudi upravljalec omenjenega bloka, meni, da ni šlo za tehnično napako. Blok je imel individualno plinsko napeljavo v vsakem stanovanju, ki je zajemala pretočni plinski kotel in možnost priklopa na gospodinjski plin.

Vse redne preglede so v stavbi izvajali vsako leto, v skladu s pravilnikom o dimnikarski službi, blok je imel sprejet požarni red, gasilni aparati so bili pregledani. »Mislim, da v takšni paniki gasilnih aparatov niti ni mogoče uporabiti, vsak najprej rešuje svoje življenje, šele potem pride na vrsto reševanje lastnine,« pravi Gerdej. Stavbo je leta 2004 prenovilo in nadgradilo gradilo podjetje Kograd IGEM, ki je stanovanja nato prodajal. Gerdej domneva, da je vzrok za eksplozijo drugje: »Po podatkih, ki jih imamo, je blok tehnično nesporen, vsi potrebni pregledi pa so bili opravljeni sproti. Mislim, da je šlo za kaj drugega.«

Že zjutraj so se z republiškim stanovanjskim skladom dogovorili, da bodo stanovanja v njihovi lasti, ki jih je nekaj na Ravnah in nekaj na Prevaljah, prednostno dodelili stanovalcem, ki so ostali brez strehe nad glavo. »Direktor Primož Pirc je zjutraj obljubil, da bodo tem ljudem dali prednost, v druga stanovanja jih bodo naselili začasno ali trajno,« pravi Gerdej, »najemnike bodo najbrž preselili drugam za stalno, etažne lastnike pa začasno.«

Prevaljski župan Matic Tasič je na kraju dogodka povedal, da so v občini že imenovali komisijo za odpravo posledic te nesreče, njena prva naloga pa bo zagotoviti streho nad glavo za vse, ki so v eksploziji ostali brez doma. »Skupaj s Stanovanjskim podjetjem Ravne bomo danes in jutri našli rešitve za vse stanovalce, ki so bili v tej stavbi, saj glede na obseg škode njihovih stanovanj kar nekaj časa ne bo mogoče uporabljati.« Stanovalcem bodo morali pomagati tudi z opremo začasnih stanovanj, za katera Tasič priznava, da »seveda niso optimalna, so pa začasna rešitev in jih bo treba opremiti«. Gre predvsem za družine z več otroki, tem bodo poskušali najti stanovanja čim bliže, da bodo lahko otroci obiskovali svojo šolo in vrtec. »Nato moramo skupaj s stanovanjskim podjetjem in zavarovalničarji ugotoviti škodo, ki je precejšnja tudi na sosednjih objektih, da jih bomo lahko začeli takoj popravljati,« je dejal župan.

Zdravstvena postaja Prevalje je danes zaprta, paciente so napotili v dežurno ambulanto na Ravne, naročene paciente pa so prenaročili. Direktor Zdravstvenega doma ravne Stanislav Pušnik je dejal, da škode še niso ocenili, vendar po prvih ogledih v ambulantah večje škode ni. »Poškodovani so stavbno pohištvo in okna zdravstvene postaje in tudi nekaj opreme. Upam, da bomo v večjem delu zdravstvene postaje lahko delali že jutri, drugi del pa bo treba sanirati v prihodnjih tednih.«

Predstavnik za stike z javnostjo pri slovenjgraški policijski upravi Peter Pungartnik je dopoldan povedal, da je preiskava potrdila, da je šlo za eksplozijo plina.