Preiskovali bodo obnovo hiše Simone Dimic

Sodišče uvedlo preiskavo zoper Hildo Tovšak, Mateja Košiča in Romana Horvata.

Objavljeno
13. september 2013 16.55
Slovenija.Ljubljana.19.10.2010 Foto:Leon Vidic/DELO
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Zaradi hiše Simone Dimic v ljubljanskih Murglah, ki so jo obnavljali delavci Vegrada, je sodišče uvedlo preiskavo zoper Hildo Tovšak, Mateja Košiča in partnerja Dimičeve Romana Horvata. Sklep o preiskavi še ni pravnomočen, kar pomeni, da se kazenski postopek formalno še ni začel.

Znano je, da je leta 2010 morala Simona Dimic, nekdanja sodelavka takratnega premiera Boruta Pahorja, zaradi afere z obnovo hiše in najemom kredita zanjo odstopiti.

V javnost so namreč prišli podatki, da je z življenjskim sopotnikom Romanom Horvatom 2009. kupila hišo v Murglah z izjemno ugodnim posojilom NLB v višini 350.000 evrov s šestmesečnim euriborom in le 1,6 odstotka pribitka. Na površje so priplavali tudi podatki, da so ji hišo obnavljali Vegradovi delavci na stroške Vegrada z materialom, namenjenim gradnji ljubljanske soseske Celovški dvori.

S tem, ko so njuno hišo obnavljali Vegradovi delavci, sta menda Dimičeva in njen partner prihranila 120.000 evrov (lani je Horvat svojo solastniško polovico po poročanju medijev menda prodal očetu Dimičeve). Pogodbo za gradbena dela sta menda julija 2009 sklenila Horvat, sicer lastnik turistične agencije Escape, ki je premoženje plemenitila prav v času Pahorjeve vlade (njegov kabinet je leta 2009 v tej turistični agenciji naročil največ letalskih vozovnic), in Matej Košič v imenu Vegrada-AM.

Vsa dela je menda odrejal Košič, desna roka Tovšakove, ki pa obtožbe zanika. Za komercialno televizijo je pred nekaj meseci zatrdil, da ni bilo dogovorjeno, da Horvat ne bi nič plačal, saj da Vegrad ni ničesar častil in »še vedno, če bo volja stečajnega upravitelja, lahko ta dela, ki so pogodbeno vezana, zaračuna«. Po njegovih besedah pa pogodba ni bila podpisana takoj, ampak šele po nekaj mesecih.

A je stečajni upravitelj Vegrada-AM takrat za isto televizijo pojasnil, da računa Horvatu ni izdal, ker pogodbe ni bilo v arhivu podjetja, prav tako ne že izdanih računov Dimičevi ali Horvatu. Po nekaterih podatkih, ki so zakrožili v javnosti, je bila pogodba sklenjena šele po tem, ko je afera prišla v javnost.

Sodna pošta (tudi) v Dubaj

Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je pred časom zahtevalo preiskavo za nekdanjo prvo damo Vegrada Tovšakovo in Košiča, zaradi napeljevanja h kaznivim dejanjem pa se je v tožilski zahtevi znašel tudi Horvat, medtem ko Dimičeve ni med preiskovanimi. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju osumljencev po naših podatkih tožilski zahtevi ugodil.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so nam potrdili, da je bila preiskava uvedena 25. julija zoper tri fizične osebe zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v sostorilstvu (po drugem odstavku 240. člena kazenskega zakonika je predvidena kazen zapora od enega do osmih let) oziroma zaradi napeljevanja k temu ter poskusa. Sklep o preiskavi še ni pravnomočen, poudarjajo na sodišču, kjer o imenih osumljencev ne govorijo.

A po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih gre ravno za Tovšakovo, Košiča in Horvata. Za tretjega je znano, da od predlani uradno stalno prebiva v Dubaju, zato je vprašanje, kako uspešno bo sodišče pri vročanju sodnih pošiljk.

Preiskava odobritve posojila Dimičevi v sklepni fazi

Medtem ko se bodo preiskave sporne obnove hiše šele dodobra lotili, je preiskava zoper peterico, osumljeno zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti pri odobritvi posojila Dimičevi, v sklepni fazi, so nam potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Kot že omenjeno, ji je bilo posojilo odobreno po izjemno ugodni obrestni meri za dobo 30 let, kakršnega »navadni« komitenti niso mogli dobiti, ob tem, da je imela v času pridobitve kredita (ko je vodila Pahorjev kabinet) približno 2200 evrov neto plače.

Sodišče je preiskavo uvedlo novembra lani na predlog ljubljanskega okrožnega tožilstva, sklep je postal pravnomočen januarja, poleg takratnega predsednika uprave NLB Draška Veselinoviča preiskujejo še nekdanja člana uprave Mateja Narata in Mirana Vičiča ter Igorja Žvoklja in Tomaža Kupnika.

Kot so nam potrdili na specializiranem tožilstvu, ki mu je bil spis odstopljen v obravnavo z ljubljanskega tožilstva, zdaj v okviru preiskave potekajo preiskovalna dejanja, ki so jih predlagali tožilstvo in zagovorniki. Domnevamo lahko, da bo svoje mnenje izdelal tudi izvedenec bančne stroke.

Sicer pa je tako posojilo kakor obnovo hiše ob izbruhu afere pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije. V primerih, kjer je ugotovila sume uradno pregonljivih kaznivih dejanj, je zadevo odstopila v reševanje Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, ta pa tožilstvu, zaradi kršitev davčnih predpisov in predpisov s področja gradbeništva pa so se s primerom ukvarjali tudi na davčni in gradbeni inšpekciji.