Prejela plačilo v kokainu, ki to ni bil

Mlada mamica Tjaša Dervišević, ki ji očitajo, da je obveščala kriminalce o policijski preiskavi, ne bi hodila na sodišče.

Objavljeno
19. september 2014 17.21
mdr-Sodišče
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Da se mora kot mlada mamica, ki po rizični nosečnosti doji svojo trimesečno hčerko, izogibati stresnim situacijam in zato ne more na sodišče, je zatrdila obramba Tjaše Dervišević, ki ji očitajo, da je kriminalcem v zameno za kokain ponujala informacije. A sodnica opravičila ni sprejela.

Včeraj bi morala na ljubljansko okrožno sodišče priti nekdanja uslužbenka tega sodišča Tjaša Dervišević. A vrnitev med stare sodelavce ne bi bil prijeten, saj so jo po tem, ko je pred štirimi leti po razkritju škandala dala odpoved, sem povabili v vlogi obtoženke. Na zatožno klop bi morala sesti zaradi očitkov, da je svojim znancem, nekaj članom kriminalne skupine, ki se je znašla pod drobnogledom kriminalistov, sporočila načrt policijske pasti in tako spravila v nevarnost tudi kriminaliste, ki so delali pod krinko. Derviševićeva je kot strojepiska delala na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča in je imela dostop do tajnih podatkov. Zdaj ji grozi do pet let zapora.

Odvetnica Aleksandra Ljujić Kerševan je na predobravnavnem naroku povedala, da je Derviševićeva junija po rizični nosečnosti rodila deklico, ki jo zdaj doji. Ker se mora po nasvetu zdravnika izogibati stresnim situacijam, je prosila za preložitev predobravnavnega naroka za nekaj mesecev. Poleg tega zdaj živi v Kopru in je v takšnih okoliščinah pot do Ljubljane zanjo nepremostljiva ovira, je še povedala.

A sodnica Polona Herman je povedala, da njenega opravičila ne sprejme. Če obtoženec ne pride na predobravnavni narok, je pa že pred tem podal ugovor na obtožnico, sodišče običajno šteje, da krivde ne prizna. Hermanova je tako razpisala datum za glavno obravnavo, ki bo 7. novembra.

Tožilec Boštjan Jeglič v obtožnici, ki je bila vložena pred dvema letoma, Derviševićevi očita, da je med oktobrom 2009 in februarjem 2010 sporočila Tilnu Weitzerju, da policija zoper njega izvaja prikrite preiskovalne ukrepe. Kasneje je o prikritih preiskovalnih ukrepih policije zoper Roberta Dejana in Milivoja Gliševića spregovorila tudi 20. februarja 2010 v lokalu Lakotnik. Za svoje storitve je bila dogovorjena za plačilo 500 evrov, a je namesto tega sprejela zavitek s 17 grami kokaina (v zavitku pa ni bilo kokaina, temveč sladkor, se je pokazalo kasneje).

Tožilec je prepričan, da je s tem ne le ogrozila preiskavo, temveč v resno nevarnost spravila tudi tajna policijska delavca. Skupina, ki so ji hoteli stopiti na prste, se je takrat za nekaj časa potuhnila. Ko so izvedeli, da jih policija spremlja, so se znebili dokazov, nehali so prodajati drogo, stran so vrgli tudi delovne telefone.

Preiskovalci so kmalu ugotovili, da je osumljence o preiskavi obveščala Derviševićeva, ki je bila na Okrožnem sodišču v Ljubljani zaposlena od začetka leta 2006 do 31. marca 2010, in sicer kot strojepiska v preiskovalnem oddelku. Po odpovedi, ki jo je dala sama, se je za kratek čas celo zaposlila na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Osmerica, obtožena preprodaje kokaina, je bila pravnomočno obsojena na nekajletne zaporne in pogojne kazni. Kot smo poročali, policija ni imela težkega dela, da je razbila njihove šifre. Po telefonu so se pogovarjali o »kremšnitah, belem, kockah in o pičkicah«, a so kriminalisti, ki so jim prisluškovali, vedeli, da je govor o kokainu.