Prejemal podkupnine na tehničnih pregledih

Preiskava je razkrila podkupovanja in tihotapljenje cigaret.

Objavljeno
11. maj 2017 20.09
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Celjski kriminalisti so v zadnjih dneh ubili dve muhi na en mah. Na delu so ujeli 59-letnika z območja Celja, ki je prejemal podkupnine na tehničnih pregledih. Tisti, ki so ga podkupovali, pa so bili povezani s tihotapstvom cigaret. Kriminalisti so tako danes zasegli večjo količino tobačnih izdelkov in pridržali dve osebi.

Po naših informacijah je 59-letnik, osumljen jemanja podkupnin pri tehničnih pregledih, delal v podjetju Tehnični pregledi Žonta. Kot je dejal vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Milan Vogrinec, podjetje pri nečednih poslih delavca ni bilo udeleženo. Sicer so kriminalisti informacijo, da naj bi nekdo od tam zaposlenih prejemal podkupnine, dobili že pred meseci. V večmesečni preiskavi so ugotovili, da je osumljeni prejemal podkupnine od 50 do 100 evrov, v zameno za denar pa je izpolnil zapisnik o tehnično brezhibnem vozilu. Večina vozil še zdaleč ni bila taka, je povedal Vogrinec: »To so bila tehnično popolnoma neustrezna vozila, v več primerih pa vozil sploh niso pripeljali na tehnični pregled, ampak so uredili samo dokumentacijo.«

Vozila, ki so tako lahko prišla v promet, so bila vsem udeležencem nevarna, je dejal vodja oddelka za cestni promet v sektorju uniformirane policije Elvis A. Herbaj: »Vsaka najmanjša tehnična hiba lahko pripomore, da se zgodi prometna nesreča, predvsem pa so problematična tista vozila, ki nimajo brezhibnih krmilnih in zavornih naprav ter pnevmatik. Takšna uporaba vozila je nepravilna, tisti, ki to zlorablja, pa izvršuje zavržna kazniva dejanja.« Vogrinec je dodal, da so med preiskavo ugotovili, da se tovrstna kazniva dejanja še dogajajo, vendar konkretnih podatkov trenutno nimajo.

Foto: Umit Bektas/Reuters

Kriminalisti so imeli pri preiskavi na delu tudi tajnega delavca, ki je prejšnji petek ponudil podkupnino 59-letniku, ta pa se je ujel na limanice. Nato so pri osumljencu opravili osebno preiskavo in zasegli dokumentacijo v prostorih, kjer opravljajo tehnične preglede. Pri preiskavi so odkrili še druga kazniva dejanja. Zaradi suma, da so tisti, ki so podkupovali osumljenega, tihotapili predvsem tobačne izdelke, so danes na območju Celja in Maribora opravili več hišnih preiskav. Pri tem so zasegli večjo količino tobačnih izdelkov, dve osebi pa pridržali.

Preiskava še ni končana, policija pa bo podala kazenske ovadbe za vse vpletene, torej 59-letnika, posrednike in tiste, ki so dajali podkupnine. Za kaznivo dejanje jemanja podkupnin je zagrožena kazen od enega do osem let zapora, za tihotapstvo pa od enega do deset let zapora.