Prejemnikom sredstev z razpisov v primeru Šuštar so menda tudi grozili

Na današnjem sojenju Boštjanu Šobi sodnica prebira izpovedbe prič iz preiskave in sojenja leta 2006.

Objavljeno
28. september 2011 13.02
Posodobljeno
28. september 2011 13.02
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Na današnjem sojenju Boštjanu Šobi, soobtoženemu v primeru Šuštar, sodnica s strokovnima sodelavkama prebira izpovedbe prič iz preiskave in sojenja leta 2006.

Med drugim se je prebralo pričanje direktorja podjetja IMP Livar Stanislava Ostermana, ki je opisal, kako je potekalo vračilo dela sredstev z razpisa. Ostermanu so menda tudi grozili.

Osterman je pred leti pojasnil, da se je podjetje IMP Livar na koncu 90. let prejšnjega stoletja večkrat prijavilo na razpise za pridobitev sredstev, a ponavadi neuspešno.

Tako so se prijavili tudi na razpis leta 1999, takrat pa da ga je klical Stanislav Droljc. Ta je predstavljal vezni člen med Šuštarjem in podjetji, sodišče pa ga je leta 2007 obsodilo na zaporno kazen enega leta in pol.

Droljc naj bi Ostermanu predlagal, naj po prejemu sredstev z razpisa 30 do 40 odstotkov nakaže »za sponzoriranje«.

Osterman naj bi mu odvrnil, da ni problema, a kot je nato pojasnil policistom in na sodišču, te »ponudbe« ni jemal resno in je na te besede pozabil.

Decembra 1999 je podjetje sredstva na razpisu tudi dobilo, denar je bil nakazan januarja, februarja pa naj bi Droljc klical Ostermana in zahteval plačilo preko nakazila na podjetje GSP v ZDA.

Direktor podjetja GSP pa je bil Šoba. Droljc naj bi nato Ostermana še večkrat klical in mu dejal »naj se ne igra«, zato je IMP Livar podjetju GSP le nakazalo dva milijona nekdanjih tolarjev, kar je pa manj, kot je Droljc zahteval.

Po tem nakazilu naj bi Osterman prejel še več anonimnih klicev, v katerih mu je neznanec dejal, da se lahko njemu ali njegovi družini kaj zgodi. Kasneje je Livar podjetju GSP nakazalo skupino 12 milijonov tolarjev.

Je pa Osterman pojasnil, da nikoli ni do njega pristopil nihče iz GSP, prav tako ni poznal Šobe. V času sojenja pred petimi leti so Ostermana med pričanjem vprašali, zakaj zaradi groženj ni šel na policijo. Odgovoril je, da je to dobro vprašanje.

Še pred Ostermanovo izpovedbo so na sodišču prebrali še izpovedbo priče Saše Ravnika, ki je bil prisoten, ko je policist pregledoval računalnik Boštjana Šobe.

Sodišče sicer Šobi med drugim očita, da je na računalniku vodil evidenco prijavljenih družb na razpise, Šoba pa je imel na datotekah menda tudi zapisano, koliko denarja bodo morali prejemniki sredstev odstopiti.

Ravnik je dejal, da je bila škatla, v kateri je bil računalnik, strgana, prav tako so bili s škatle strgani pečati. Ravnik je tudi opazil, da naj bi policist odpiral točno določene datoteke na računalniku, ki so ga zanimale, ne pa vse po vrsti.

Sojenje se danes nadaljuje z branjem preostalih pričanj, naslednja obravnava je razpisana za prihodnjo sredo. Nekdanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu bo pričal predvidoma 10. oktobra.