Prejšnji teden dva, letos že 14 mrtvih

Dogajanja na cestah v prejšnjem tednu, ko sta v 168 prometnih nesrečah umrla dva človeka, 55 pa se jih je ranilo, bi lahko med drugim pripisali vplivu luninih men. Kot tretja žrtev pa je za posledicami nesreče na Gorenjskem umrla 36-letna peška. Tako se je letos smrtno ponesrečilo že 14 ljudi, sedem več kot v istem času lani.

Objavljeno
21. februar 2011 20.36
Žarko Hojnik
Žarko Hojnik
Bežna analiza nesreč kaže, da so njihovi domnevni povzročitelji peljali prehitro, en pa je bil tudi alkoholiziran. Poplava policijskih opozoril, namenjenih različnim prometnim udeležencem, je dobrodošla, vendar opozorila premalokrat dosežejo prave. Tudi zdaj, med zimskimi počitnicami, ki so letos za vso državo v istem času, so razen nadzora prevozov otrok (kot tudi odraslih) napovedali še poostren nadzor na smučiščih.

Tej skrbi za varnost otrok ni mogoče oporekati, vendar večje nevarnosti kot na smučiščih nanje prežijo na prehodih za pešce, med kolesarjenjem zunaj naselij in vožnjo z mestnimi avtobusi. Očitno v primerih, ko se na mestni avtobus, vsaj v Ljubljani je tako, nagnete 24 otrok s štirimi vzgojiteljicami iz vrtca, ne skrbi specializirane enota policistov za nadzor prometa. Zakaj? Tovrstni javni prevozi, ko gre za krajše relacije po mestu, naj ne bi ogrožali njihove varnosti. V čem so tako različni javni mestni prevozi od tistih na večjih oddaljenostih? Zdi se, da je zaslužkarstvo pomembnejše od varnosti. To potrjuje predlog, da naj bi vozniki mestnih avtobusov kmalu dobili svoj vozni pas.

Čeprav na smučiščih še ni prave gneče zaradi pomanjkanja snega ali evrov, odgovorni vsemu navkljub poudarjajo strožji nadzor. Kakšen je bil, denimo, na smučišču Stari vrh januarja predlani, ko je teptalnik ubil šestletno deklico? Sodišče je voznika teptalnika, ki je alkoholiziran povozil deklico, obsodilo na leto in pol pogojne zaporne kazni, takratnega direktorja smučišča pa je oprostilo. Pri tem se vsiljuje vprašanje, s kakšno pravico imajo odgovorni, med njimi policisti, ki naj bi bedeli nad varnostjo smučarjev, divjake in alkoholizirane na smučeh zgolj opozarjati? Ali je to diskrecijska pravica, ki velja le na smučiščih, čeprav so v kratkem času umrli že trije smučarji?

Policisti v prometu za takšne kršitve ne izrekajo opozoril, temveč globe in kazenske točke, na smučiščih pa odgovorni vsako sezono še zmeraj le opozarjajo oziroma govorijo o vsakoletni zgodbi opozarjanja. Konkretno naj, vsaj enkrat, povedo, kakšen je bil, denimo, »izplen« predlanskega nadzora na smučiščih. Razen če so letos potegnili paralelo in se zato odločili za združene počitnice, ker večja gneča na cestah proti smučiščem lahko pomeni tudi nekaj več prometnih nesreč, vendar z manjšimi posledicami?!