Prepričana v upravičeno odpoved

Nekdaj vodilna v Semenarni Ljubljana oproščena kršitve pravic delavcev.

Objavljeno
19. april 2017 18.09
Bojan Avbar
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto – Novomeško okrajno sodišče je oprostilo vseh obtožb nekdanjega direktorja in pravnika v družbi Semenarna Ljubljana Boruta Mavsarja in Sašo Miklavca. Obtožni predlog jima je očital, da sta odpuščenemu uslužbencu Silvu Mesojedcu kršila temeljne pravice delavcev. Tožilstvo se namerava na sodbo pritožiti.

Mesojedec, ki si je doslej pravico poskušal izboriti z dvema gladovnima stavkama, nazadnje je ležal celo v krsti pred Semenarno Ljubljana na pločniku Dolenjske ceste, je nad razsodbo razočaran in napoveduje nove podvige, saj po njegovem prepričanju pravosodje ni sposobno kaznovati krivcev. »Ne bom odnehal. Ne bodo mi vzeli volje do pravice,« je za Delo povedal Mesojedec.

Tožilstvo je sicer za Mavsarja in Miklavca zahtevalo sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodnica Melita Perko je v sklepni besedi med drugim povedala, da Mesojedec ne more biti zaposlen pri dveh delodajalcih, da sta bila oba obtožena prepričana, da je bila odpoved delovnega razmerja upravičena, ter da je bil direktor slamnatega podjetja Semfin David Kavčič tisti, ki je odpovedal delovno razmerje Mesojedcu. Sodnica je oškodovanca z njegovim premoženjsko-pravnim zahtevkom napotila na pravdo, kar namerava Mesojedec tudi storiti.

Podajanje delavcev Semenarne z znatno pomočjo države

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je leta 2009 objavilo javni razpis za spodbujanje prezaposlitev in samozaposlovanja, za kar je bilo na voljo skoraj 72 milijonov evrov. Pogoj za prijavo je bil tudi prezaposlitev delavcev na drugo podjetje in ohranjanje delovnih mest za dobo enega leta, kar so s pridom izkoristili v Semenarni Ljubljana, saj so 141 delavcev iz maloprodaje prezaposlili na podjetje Semfin. Semfin je bil tako upravičen do pol milijona evrov državnega denarja, vendar se je ta denar postopno vsak mesec prelil v Semenarno Ljubljana. Samo na papirju in z novo pogodbo o zaposlitvi se je spremenil delodajalec. Leta 2011 pa so v novomeškem vrtnem centru Kalia, med dopustovanjem takratnega poslovodje Mesojedca, ukradli 460 evrov iz blagajne. Takratnega blagajnika so prisilili k sporazumni odpovedi delovnega razmerja. Enako pogodbo o sporazumni odpovedi delovnega razmerja so dali v podpis tudi Mesojedcu, vendar je ni hotel podpisati, zato so mu pogodbo o zaposlitvi odpovedali iz krivdnih razlogov.

Mesojedec in njegova pravica

Istega leta je Mesojedec proti podjetju Semfin, v katero je bil skupaj s 141 delavci iz Semenarne Ljubljana premeščen, vložil tožbo na delovno in socialno sodišče in jo dobil. Na višje delovno in socialno sodišče se je nato pritožil Semfin in sodbo izgubil oktobra 2012. Na podlagi obeh razsodb bi moral Semfin pozvati Mesojedca nazaj na delo in mu izplačati vse plače s prispevki vred od 21. julija 2011. Podjetje je Mesojedca sicer formalno pozvalo na delo, čeprav so bili pred tem že vsi delavci z novo pogodbo premeščeni na Semenarno, a delati ni začel, ni mu bilo na novo vzpostavljeno delovno razmerje, niti ni prejel nobene plače, saj je bilo podjetje blokirano in ni več poslovalo.

Verjetno ni nepomemben podatek, da je bila 25. maja leta 2010 podpisana pogodba med Semfinom in Semenarno, v kateri je zapisano, da se, če prenesenim delavcem preneha delovno razmerje v podjetju Semfin, Semenarna zaveže vzeti delavce nazaj v delovno razmerje. Zapisano je še, da delavci lahko kadarkoli uveljavljajo varstvo svojih pravic na pristojnem sodišču. V sklepni besedi je višji državni tožilec Bojan Avbar trdil, da sta Mavsar in Miklavc kriva, ker oškodovanca, skladno s pravnomočno sodbo, nista vzela nazaj na delo. Na veliko razočaranje Mesojedca je sodišče oba obtožena oprostilo, oškodovanec pa po socialnem omrežju napoveduje »združevanje državljanov, ki jim je dovolj brezpravne Slovenije«.