Preprodaja drog v mariborskih zaporih

Kriminalisti Policijske uprave Maribor so ugotovili, da v zaporih deluje dobro organizirana kriminalna združba, ki jo vodi 37-letni pripornik iz Maribora.

Objavljeno
16. januar 2007 17.43
Celica ameriškega zapora
Maribor - Kriminalisti Policijske uprave Maribor (PUM) so že v začetku leta 2006 pridobili podatke, da se je v mariborskih zaporih povečalo povpraševanje obsojencev po prepovedanih drogah. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil so ugotovili, da v zaporih deluje dobro organizirana kriminalna združba, ki jo vodi 37-letni pripornik iz Maribora, je danes na novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije PUM Marjan Fank.

Po Fankovih besedah je omenjeni Mariborčan v pripornem oddelku in v oddelku za prestajanje zaporne kazni organiziral mrežo preprodajalcev, ki so pripornikom in zapornikom ponujali različne vrste prepovedanih drog. Zaključno akcijo so kriminalisti PUM izvedli minuli teden, ko so opravili 21 hišnih preiskav na območju Maribora in Ptuja, od tega štiri v mariborskih zaporih. Pri tem so med drugim zasegli okoli 30 gramov heroina, 45 gramov kokaina in 300 gramov marihuane.

Ovadenih bo deset oseb

Kot je napovedal Fank, bodo kriminalisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ovadili deset oseb. Od teh so štiri osebe privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil pripor. Po njegovih besedah je pri tihotapljenju prepovedanih drog sodeloval tudi delavec, ki je bil kot inštruktor zaposlen v delavnici mariborskih zaporov.

30 do 40 odstotkov višja cena kot na prostem

Kriminalisti so ugotovili, da so se preprodajalci posluževali različnih načinov vnosa prepovedanih drog v zapore: s tihotapljenjem v koših za smeti, z metanjem droge v različnih predmetih prek zaporniškega zidu in s pomočjo omenjenega inštruktorja. Cena prepovedanih drog je bila v zaporih za 30 do 40 odstotkov dražja kot na prostem. Poleg klasičnih metod dela so kriminalisti izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe nad posamezniki v mariborskih zaporih in zunaj njih.

Med hišnimi preiskavami so kriminalisti zasegli tudi štiri tehtnice, mlinček za mešanje drog, večje število mobilnih telefonov, pištolo in večje število nabojev zanjo ter okoli deset tisoč evrov gotovine, ki so jo osumljenci pridobili s preprodajo prepovedanih drog, je pojasnil Fank. Ob tem se je zahvalil za sodelovanje Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij in še posebej zaposlenim v mariborskih zaporih.