Preprodajalci s priznanjem do nižje kazni

Dejan Perić bo moral vrniti še 34.000 evrov umazanega denarja, pridobljenega s prodajo kokaina.

Objavljeno
08. maj 2017 19.42
Blaž Račič
Blaž Račič

Jesenice – Dejan Perić, eden od več osumljencev, ki so jim policisti oktobra lani v policijski akciji na Gorenjskem odvzeli prostost, je včeraj na kranjskem okrožnem sodišču priznal, da je prodajal kokain, da je omogočal uživanje drog in da je preprodajal orožje. Sodnica Milena Turuk mu je prisodila tri leta zaporne kazni.

Sodni postopek proti dvanajstim obtoženim je sklepno dejanje po odmevni policijski akciji, v kateri so oktobra lani policisti med drugim pregledali prostore moto kluba Hells angels na Hrušici pri Jesenicah. V postopku se niso potrdile navedbe policije, da naj bi šlo za organizirano kriminalno združbo, ki naj bi delovala v okviru omenjenega motorističnega kluba.

Pripor naj bi ga spametoval

Od dvanajstih obtoženih jih je devet, vključno z 29-letnim Jeseničanom Dejanom Perićem, krivdo priznalo in jim je bila kazen že izrečena, medtem ko proti trojici sodni postopek še traja. Poročali smo že, da se je pred dnevi začel sodni postopek proti prvoobtoženemu Arminu Mujagiću ter proti Senadu Budinoviću in Maji Hausman, ki s tožilstvom niso sklenili dogovora o priznanju krivde kot ostalih devet, ki so za priznanje krivde prejeli različne pogojne zaporne kazni. Mimogrede, Mujagić se je včeraj ravno v času obravnave proti Periću mudil na sodišču, kamor sta ga vklenjenega v lisice iz pripora pripeljala pravosodna policista.


Oktobra lani so v akciji sodelovali tudi policisti z dolgocevnim orožjem. Foto: Špela Ankele/Delo

Včeraj je na predobravnavnem naroku Dejan Perić krivdo za očitana kazniva dejanja priznal. Povedal je, da kazniva dejanja obžaluje, da je naredil »življenjsko napako« in da se je šele v priporu, v katerem sedi od oktobra lani, zavedel posledic svojih dejanj. Poleg zaporne kazni bo moral Perić vrniti še 34.000 evrov protipremoženjske koristi, ki jo je pridobil s preprodajo okoli pol kilograma kokaina. Drogo je oktobra lani na Jesenicah prodal tajnemu sodelavcu avstrijske policije, ki je sodeloval tudi s slovenskimi policisti. Priznal je tudi omogočanje uživanja prepovedane droge in preprodajo orožja.

Perić je sodišču povedal, da je denar potreboval za zdravljenje noge, ki si jo je poškodoval med padcem z motorjem in ki si jo je že dolgo časa zdravil. Zaradi poškodbe noge je Perić opustil trening boksa, ki ga je treniral 12 let. Stroške sodnega postopka bo plačal Perić, pa čeprav je Perićev zagovornik, odvetnik Dušan Csipö predlagal, da se ga oprosti plačila stroškov, ker da je brez premoženja. Kot je dejala sodnica Milena Turuk, zaradi priznanja in razmeroma kratkega postopka sodni stroški ne bodo posebej visoki.

Na svobodo še ni odšel

Perić je na sodišču povedal še, da se bo po prestani zaporni kazni vrnil v normalno življenje in da si bo poiskal službo. Zaradi kazenskega postopka je Perić, ki ima sicer osnovnošolsko izobrazbo, namreč ostal brez zaposlitve v družbi za varovanje Sintal. Kljub temu je bila včeraj sodnica prepričana, da bo stroške lahko poravnal, ko se bo vrnil na prostost, saj je še mlad. Tožilka je ob tem opozorila, da je Perić ostal brez zaposlitve in da obstaja nevarnost, da bi do dohodka hotel priti z izvajanjem kaznivih dejanj, in je zato predlagala podaljšanje pripora, kar je sodnica potrdila.

Za obe kaznivi dejanji, povezani s prepovedano drogo, je predpisana kazen do deset let zapora, za nedovoljen promet z orožjem do pet let zapora, kar so po oceni tožilke relativno visoke zaporne kazni po zakonu. Kazen za Perića je glede na okoliščine primerna, je ocenila tožilka.

Zelo čist kokain

Po končani preiskavi oktobra lani so policisti med drugim ugotavljali, da je Perić preprodajal zelo čist kokain, ki je sicer redkost na črnem trgu v Sloveniji in Avstriji, kjer so policisti spremljali preprodajalce. Po besedah tožilke Vesne Primožič sta bila v poslu glavna Armin Mujagić in Perić. Ta je v Avstriji najprej navezal stik s tajnim policijskim sodelavcem. Kot je pred dnevi dejala tožilka, so pozneje ugotovili, da je Perić po kokain hodil k Mujagiću in da je bil Mujagić njegov glavni dobavitelj. Tajni policijski sodelavec je opravil štiri navidezne odkupe kokaina zelo visoke kakovosti, medtem ko že sklenjen dogovor za prodajo dveh kilogramov kokaina ni bil realiziran, saj so jim prej nadeli lisice.

Včeraj so kazenske sankcije slišali še Amel Kurbegović, Adis Hodžić in Nik Hiršenfelder, ki so že pred dnevi priznali krivdo, zanje pa je tožilstvo predlagalo pogojne zaporne kazni.