Preprodajali dele človeških teles

Nemško podjetje Tutogen Medical se je znašlo pod kriminalistično preiskavo, saj jih sumijo ilegalne mednarodne trgovine s človeškimi deli telesa. Več kot tisoč trupel so iz Ukrajine pripeljali v Nemčijo, kjer so jih "pripravili" za prodajo.

Objavljeno
01. september 2009 17.14
Da. O.
Da. O.

Berlin/Kijev – Nemško podjetje Tutogen Medical se je znašlo pod kriminalistično preiskavo, saj jih sumijo ilegalne mednarodne trgovine s človeškimi deli telesa.


Kot poroča nemški časopis Der Spiegel, se podjetje Tutogen ukvarja z dobičkonosnim poslom proizvodnje sterilnih delov človeškega tkiva, ki so namenjeni presaditvi kosti, kože in mišic. Tkivo so dobili iz trupel v Ukrajini in jih nato preprodajali najprej v 40 držav po svetu, največ v ZDA.


Družine umrlih o količini odvzetega tkiva niso bile obveščene, tako so v nekaterih primerih trupla umrlih "oropali“, saj so jim odvzeli kosti, mišice in vse pomembnejše organe. Podjetje je družine tudi zavajalo z dejstvom, da gre za darovanje delov telesa, kljub temu, da so jih potem prodali naprej.


Der Spiegel poroča tudi, da je podjetje krajo organov opravilo na več kot tisoč truplih, dele telesa pa so nato prepeljali v nemška mesta, kjer so jih zaposleni očistili, rezali in pripravljali za prodajo kot "končni produkt“.


Podjetje Tutogen je s to "dejavnostjo" kršilo tako nemške kot ukrajinske zakone, saj niso pridobili ustreznega soglasja družin umrlih oziroma so jih pri tem močno zavajali. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropski parlament prav tako obsojata preprodajo delov teles z namenom zaslužka.

 

Podjetje Tutogen naj bi poslovno sodelovalo tudi z Američanom Michaelom Mastromarinom, ki so ga preteklo leto obsodili zaradi ilegalnega nakupovanja trupel. Njegovo podjetje je namreč v ZDA s strani domov upokojencev kupovalo trupla in podobno kot Tutogen zavajalo družine umrlih in ponarejalo izide krvnih testov.