Pretepenega posnela in pustila umirati

Grozljivi video, ki sta ga objavila storilca, je policiji omogočil, da je žrtev našla živo, a v smrtni nevarnosti.

Objavljeno
13. februar 2017 15.18
Janoš Zore
Janoš Zore

Krško - Začelo se je »v fori«, piše v policijskem zapisniku. S klofanjem »iz fore«. Tako sta domnevni začetek pretepa treh prijateljev opisala 20-letni Aleš Olovec in 29-letni Martin Kovač iz okolice Podbočja. Ko ju je po objavi 23-minutnega videozapisa naslajanja nad negibnim in okrvavljenim prijateljem policija v noči na ponedeljek aretirala, je bil 26-letnik v smrtni nevarnosti.

»Če storilca posnetka ne bi objavila na spletni strani, bi žrtev zagotovo umrla. Ali bi izkrvavela ali pa bi umrla zaradi podhlajenosti,« je danes okoli poldneva, ko se je 26-letnik v ljubljanskem UKC, kamor je bil prepeljan iz novomeške bolnišnice, boril za življenje, dejal naš vir: »Storilca sta ga namreč - ura je bila dve oziroma tri ponoči - pustila ležati na travniku, v kratki majici, sama pa sta se vrnila v hišo.«

Policija je bila o grozljivem posnetku izživljanja dveh oseb nad pretepenim človekom, ki je bil objavljen na družbenem omrežju facebook, obveščena prek anonimnega klica, domnevno z območja Maribora. »Policisti in kriminalisti so takoj začeli ugotavljati okoliščine, tako identitete vpletenih oseb na posnetku kot kraja, kjer naj bi se pretep zgodil. Okoli 4. ure so v okolici Podbočja na območju Krškega na travniku našli hudo pretepeno žrtev in takoj poklicali reševalce,« je sporočila Alenka Drenik iz novomeške policijske uprave.

Po prvih neuradnih informacijah naj bi »klofanje iz fore« prešlo v brutalni fizični obračun zaradi kletvice, s katero je žrtev domnevno prizadela čast mame Aleša Olovca. Tovrstno možnost ne izključuje niti 23-minutni videozapis, narejen s telefonom. Na njem Olovec na tleh negibno ležeči in okrvavljeni žrtvi z močno otečeno glavo bahavo pove, da so ga besede o tem, kaj bi ta delal z njegovo mamo, drago stale.

Razkazovanje od pretepa poškodovanega zmagovitega zapestja, dvigovanje in metanje nemočne žrtve, zavrnitev Kovačeve ideje o klicu na pomoč reševalcem (»Nič rešilca klicat«), še dodatno pretepanje na travi ležečega nemočnega prijatelja, obljubljanje še hujših poškodb vsakomur v stiku z njegovo izvoljenko in zmerjanje pretepenega z živaljo je le nekaj najbolj stresnih trenutkov videa, ki je danes šokiral Slovenijo. Humanost Olovca se je začela in končala s poskusom premika 26-letnika na bok s komentarjem: »Vsaj toliko sem pošten - da se neuš zadavu.«

Aleš Olovec se je v medijih pojavil že leta 2013, ko ga je iz goreče hiše rešila njegova mama. Kmalu zatem je na istem družbenem omrežju, na katerem je danes zjutraj pod osebnim profilom objavil 23-minutni posnetek, zapisal, da je ponosen in hvaležen mamici.

Strašljivi tudi komentarji

Pridržana moška bo policija s kazensko ovadbo predvidoma že jutri privedla k preiskovalnemu sodniku. Katera kazniva dejanja jima bodo očitali, bo odvisno od vrste in posledic poškodb, policijske preiskave ter motiva za napad. Po zasegu videozapisa so novomeški kriminalisti že danes dopoldne upravljavcu spletne strani podali pobudo za odstranitev posnetka. Podobno so storili tudi mnogi Slovenci, ki so bili, sodeč po komentarjih pod objavo, močno pretreseni. Do četrte ure popoldne, ko video še kar ni bil odstranjen, je bil predvajan že več kot 224.000-krat.

Med več kot 1600 komentarji so bili, žal, premnogi takšni, ki so se nad grozljivim prizorom zgražali s podobnim primitivizmom, ki je botroval nečloveškemu napadu na prijatelja. Le za nekatere je bil odziv na nasilje z obljubljanjem enakega nasilja storilcu oziroma njegovim najbližjim podobno strašljiv kot sam napad.