Pretihotapiti skušal večjo količino heroina

Predstavniki slovenske policije in carine so podrobneje predstavili enega večjih zasegov prepovedane droge v zadnjem času. Na mejnem prehodu Gruškovje so namreč prejšnji teden skupaj s cariniki odkrili 24,5 kilograma heroina.

Objavljeno
03. november 2009 14.53
Ma.B.
Ma.B.
Maribor - Na mejni prehod za mednarodni promet Gruškovje je 29. oktobra zvečer z osebnim avtomobilom z avstrijskimi registrskimi tablicami pripeljal 26-letni srbski državljan. Carinski kontroli ni ničesar prijavil, a sta carinika njegovo vozilo in prtljago kljub temu natančno pregledala. Avtomobil je imel v prostoru za prevažanje tovora polico, na kateri so bili zvočniki. Carinika sta ugotovila, da je polica zgoraj zaprta z iverno ploščo, spodaj z lesonitom, spredaj pa z iverno letvijo.

Za prednjo letvijo sta opazila rjave pakete, zavite v prozorno polivinilasto folijo. V tistem trenutku se je potnik začel počasi odmikati od avtomobila, potem pa je stekel proti policijskim zapornicam. Carinik in policisti, ki so ga pozivali, naj se ustavi, so stekli za njim. Moški njihovih pozivov ni upošteval in je bežal naprej, vendar so ga policisti ujeli in mu odvzeli prostost.

V nadaljnjem pregledu vozila so odkrili 30 paketov, zavitih v polivinilasto folijo in prelepljenih z rjavim lepilnim trakom. Preliminarni test za droge je nakazal, da gre za heroin. Kasneje so našli še 7 paketov pod tovarniško tapeto v stropu kabine vozila, šlo je prav tako za heroin.

Skupaj je bilo odkritih 37 paketov z bruto težo 27,5 kilograma oziroma v skupni neto teži 24,6 kilograma. Če bi preprodajalci zaseženo količino prodali na debelo, bi bila njena cena okoli 270.000 evrov, če pa bi bila zasežena droga prodana na drobno, bi ob upoštevanju, da jo je za ulično prodajo potrebno redčiti z drugimi substancami, izkupiček znašal okoli 1,3 milijona evrov.