Preventivno blokiranih več kot 1300 kartic

Potem ko so kriminalisti začeli preiskovati sum zlorabe bančnih kartic v kranjskem Merkurju, so konec tedna ugotovili, da so (za zdaj še neznani storilci) posegli tudi v terminala POS, nameščena v Merkurjevi trgovini v ljubljanskem BTC.

Objavljeno
14. marec 2007 07.00
Naklo, Ljubljana – Te dni so bančni strokovnjaki pregledali vse potencialno nevarne terminale v Merkurjevih centrih po Sloveniji. »Našli niso nobenega novega primera zlorabe,« je včeraj dejal Rok Istenič, predstavnik za odnose z javnostmi v Merkurju. Kot smo že poročali, so v začetku tega meseca kranjski kriminalisti začeli preiskovati sum zlorabe bančnih kartic. Takrat so neznanci podatke prestregli v Merkurjevem centru na Primskovem pri Kranju. Ta konec tedna pa so ugotovili, da so (za zdaj še neznani storilci) posegli tudi v terminala POS, nameščena v Merkurjevi trgovini v ljubljanskem BTC. Vanju so vgradili zahtevne naprave, prek katerih so prestregli podatke s kartic, s katerimi so na tem prodajnem mestu plačevali kupci.

Zaradi suma zlorabe bančnih kartic so slovenske banke preklicale kartice tistim uporabnikom, ki so kupovali v tej Merkurjevi prodajalni. Največ, okoli tisoč kartic, ki so šle od sredine februarja do 9. marca prek sumljivih terminalov POS v Merkurjevi trgovini v BTC, je preventivno preklicala NLB. Mojca Strojan, vodja odnosov za odnose z javnostmi v NLB: »O morebitnih zlorabah računov naših strank je še prezgodaj govoriti. Kartice smo blokirali preventivno.« Strojanova je tudi pozvala uporabnike bančnih kartic, naj kontrolirajo promet na njihovih računih, kar lahko storijo bodisi prek elektronske banke bodisi prek izpiskov.

Več si preberite v sredinem tiskanem Delu.