Odsevna telesa rešujejo življenja

Agencija za varnost prometa želi zmanjšati število prometnih nesreč ter povečati uporabo odsevnih teles pri pešcih.

Objavljeno
02. februar 2015 15.10
acr slovenska c.
Mi. K, kronika, STA
Mi. K, kronika, STA
Ljubljana - Agencija za varnost prometa danes začenja z zimskim delom akcije Bodi previden, ki ga bodo končali 15. februarja. Po besedah vodje sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mateje Markl želijo z akcijo zmanjšati število prometnih nesreč ter povečati uporabo odsevnih teles pri pešcih.

Kot kažejo začasni podatki agencije, je lani za posledicami prometnih nesreč umrlo 14 ljudi, 116 jih je bilo huje telesno poškodovanih, 465 pa lažje. Marklova je na današnji novinarski konferenci opozorila, da med najbolj ogrožene sodijo predvsem otroci in starejši.

Prav v tem času agencija zaključuje z aktivnostmi, ki so na osnovnih šolah potekale od lanskega oktobra. Dobro sodelovanje z agencijo je pohvalil v. d. direktorja direktorata za vrtce in osnovno šolo na ministrstvu za izobraževanje Gregor Mohorčič, ob tem pa izpostavil, da si želijo ozaveščanje dvigniti na višjo raven tudi v srednjem šolstvu.

Za starejše udeležence v prometu bodo medtem po besedah Marklove izvajali preventivne in izobraževalne dogodke. Kar polovica vseh smrtnih žrtev je bilo lani starejših od 65 let.

Težave so predvsem pri prečkanju lokalnih cest, je dejal v. d. direktorja Javne agencije za varnost prometa Igor Velov. Prav zato so že septembra lani okrepili sodelovanje z lokalnimi skupnostmi. Januarja se je zaključil natečaj Pešcem prijazna občina, rezultate pa bodo objavili še v tem mesecu.

Tudi Marklova se je osredotočila na težave v naseljih. Kot je pojasnila, je bila kar polovica smrtnih žrtev nesreč lani pešcev znotraj naselja. Glede na vse prometne nesreče, v katerih je bil udeležen pešec, pa je ta delež kar 94-odstoten, pravi.

Za varnost na najbolj težavnih lokacijah bo skrbela policija. Matjaž Leskovar z Generalne policijske uprave (GPU) je povedal, da bodo aktivnosti policije tako preventivne kot represivne. Nadzorovali bodo pešce in voznike, tiste, ki ne bodo upoštevali pravil, pa bodo tudi kaznovali.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani je danes do 16. ure potekal preventivni dogodek za osveščanje pešcev glede uporabe odsevnikov z demonstracijskim rekvizitom Vidkom.