Preživela stampedo pred Lipo in dočakala odškodnino

Maša Gorenjec je imela pravzaprav srečo, da jo je 23. decembra 2005 v stampedu pred diskoteko Lipa odnesla le s poškodbami hrbtenice. Ljubljansko okrožno sodišče, je sklenilo, da sta za dogodek odgovorna Robert Tomas Zavašnik in njegovo podjetje Roto, zato ji bosta morala plačati 15.127 evrov odškodnine.

Objavljeno
08. marec 2011 21.02
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana­ - Maša Gorenjec je imela pravzaprav srečo, da jo je 23. decembra 2005 v silovitem stampedu pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah odnesla le s poškodbami hrbtenice, medtem ko so 15-letno Katarino Jeras Lajh ter 17-letni Natalijo Bencan in Anjo Mršič pomendrali do smrti. Ljubljansko okrožno sodišče, ki je obravnavalo odškodninsko tožbo Gorenjčeve, je sklenilo, da sta za dogodek odgovorna Robert Tomas Zavašnik in njegovo podjetje Roto, ki sta organizirala predbožično zabavo pred Lipo, ne da bi poskrbela za varnost mladih obiskovalcev. Zato ji bosta morala plačati 15.127 evrov odškodnine in vrniti 1505 evrov za pravdne stroške, sodba pa še ni pravnomočna. Zavašnikovo odgovornost za dogodek, ki je za vedno v črno zavil tri družine, je pred časom že ugotovilo kazensko sodišče, ko ga je pravnomočno obsodilo na petletno zaporno kazen zaradi povzročitve splošne nevarnosti. A njegova zaporniška postelja še sameva, saj je junija 2009, ko bi moral priti v zapor na Dob, izginil v neznano. Roberta Tomasa Zavašnika tako še vedno iščejo s tiralico.

Gorenjčeva, ki je bila od dogodku stara 16 let, je bila le ena od številnih mladih obiskovalcev, ki so se odzvali vabilom na predbožično zabavo v Lipi. A se je večer končal tragično, ko so fantje in dekleta v nepopisni gneči padali drug čez drugega in se trudili preživeti. Maša Gorenjec je imela dve vretenci zlomljeni, dve nalomljeni, dogodek pa ji je poleg fizičnih pustil tudi psihične posledice.

Od Roberta T. Zavašnika in njegovega podjetja Roto je zahtevala 32.127 evrov odškodnine, okrožno sodišče pa ji je prisodilo 15.127 evrov, sicer pa je v celoti upoštevalo zahtevek, ki ga je v njenem imenu vložila odvetnica Bojana Potočan. Organizator prireditve, podjetje Roto, ki bi moral poskrbeti za varnost, je po mnenju sodišča odgovoren za dogodek, prav tako Zavašnik kot odgovorna oseba Rota (oba zastopa odvetnik Milan Vajda).

Zavašnik je bil pravnomočno obsojen v kazenskem postopku, zato je bil že razčiščen temelj odškodninske odgovornosti. Kot pravi Potočanova, je njena stranka s sodbo zadovoljna, »glede na potek postopka pa sem tudi sama pričakovala sodbo, ki bo ugodna zanjo«.