Pri Markovcih je Drava naplavila mrtvega novorojenca

Trupelce je bilo po ugotovitvah policije v vodi več dni, šele obdukcija bo morda razkrila kakšno sled.

Objavljeno
22. september 2014 22.05
NOVOROJENČEK V DRAVI
Franc Milošič, kronika
Franc Milošič, kronika

Markovci pri Ptuju – Pri rutinskem čiščenju rešetk za dovajanje vode reke Drave na malo hidroelektrarno ob jezu v Markovcih na ptujskem polju so malo čez poldne delavci opazili med naplavinami truplo novorojenčka in takoj poklicali kriminaliste.

Tiskovni predstavnik policijske uprave iz Maribora Miran Šadl je povedal, da na začetku preiskave še niso mogli ugotoviti, od kod naj bi voda prinesla novorojenega otroka, jasno je le, da je bil v vodi že dolgo.

Najverjetneje ga je do jezu v Markovcih prinesla voda, ki od Maribora teče po stari strugi Drave, vendar bi bilo trupelce lahko odvrženo tudi med Zlatoličjem in Markovci. »Trenutno še nikogar ne povezujemo s tem dejanjem,« je povedal Šadl, »so pa takšni primeri zelo redki. Nimamo nobene informacije, da bi kjerkoli pogrešali novorojenega otroka. Šele obdukcija bo dala več podatkov.«

Jez v Markovcih je pregrada na Dravi, ki zadržuje vodo v 420 hektarov velikem akumulacijskem Ptujskem jezeru – to se razprostira med Markovci in Ptujem na približno osmih kilometrih dolžine. Čez jez zaradi ohranjanja naravnega stanja spuščajo po najmanj 30 litrov vode v sekundi, ki nato teče po stari strugi Drave mimo Stojncev, Borla in Zavrča do Ormoža ter naprej na Hrvaško.

Ta vodni pretok so pred dvema letoma speljali na majhno hidroelektrarno pod markovškim jezom in tako pred turbinami namestili rešetke, ki zadržujejo naplavine. Pretežni del vode pa iz jezera odteka po umetnem kanalu do hidroelektrarne Formin na Ptujskem polju in potem po odtočnem kanalu naprej, dokler se pred Ormožem ne združi s staro strugo Drave.

»Če bi bila mati rodila v porodnišnici, bi vedeli, da katerega od otrok ni,« poudarja Šadl, tako pa ne moremo pred koncem preiskave povedati nič konkretnega.« Ni jasno, ali gre za detomor ali kakšno drugo dejanje. Na ptujskem in ormoškem območju so v zadnjih treh desetletjih kriminalisti obravnavali vsaj dva primera detomora, ki sta bila razkrita tudi v javnosti – enega blizu Velike Nedelje pri Ormožu in drugega v haloškem predelu današnje občine Videm.