Pri predsedniku Sazasa policisti našli 200 sadik konoplje

Ko so preiskovalci iskali dokaze o domnevnih nepravilnostih v združenju, so nepričakovano odkrili tudi večjo količino droge.

Objavljeno
18. december 2015 19.43
tlo Zupan
Mitja Felc
Mitja Felc
Kranj – Ko so pred dnevi policisti in kriminalisti iskali dokumentacijo, ki bi potrdila njihove sume o zlorabi položaja v združenju Sazas, ki ga vodi Matjaž Zupan, in z njim povezanih družbah, niso niti slutili, da bodo med hišno preiskavo na Zupanovem domu naleteli še na večjo količino rastlin prepovedane konoplje.

Kot je znano, so pred dobrim tednom kriminalisti nenapovedano potrkali na več naslovov pravnih in fizičnih oseb, saj so v predkazenskem postopku zbrali dovolj informacij, da je preiskovalni sodnik izdal odredbo za hišne preiskave.

Pod drobnogledom so bili predvsem Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas), predsednik združenja Matjaž Zupan in podjetje Stroka iz Radelj ob Dravi, kamor naj bi se po prepričanju preiskovalcev nezakonito prelival denar.

Kot so takrat pojasnili na ljubljanski policijski upravi, ki je vodila preiskavo, »so bile aktivnosti usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, izneverjanja in pranja denarja. Kriminalisti sumijo, da so osumljenci zlorabili svoj položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Predkazenski postopek so začeli na podlagi prijave državnega organa iz leta 2014, preiskavo pa usmerja specializirano državno tožilstvo.« O prepovedanih drogah takrat ni bilo govora, kar kaže, da jih je najdba presenetila.

Pridelave droge osumljen brat Matjaža Zupana

Med hišno preiskavo v eni od stanovanjskih hiš na Gorenjskem, neuradno prav na naslovu Matjaža Zupana, so odkrili tudi posebej prirejen prostor za gojenje prepovedane konoplje.

S kranjske policijske uprave smo sicer o tem dobili le skopo pojasnilo. »V okviru varstva osebnih podatkov odgovarjamo, da so gorenjski kriminalisti prejšnji teden med izvajanjem operativnih aktivnosti ljubljanskih kriminalistov na območju Policijske uprave Kranj v enem od prostorov zasegli predmete in snovi, ki so predmet predkazenskega postopka, v katerem se preverja utemeljenost suma kaznivega dejanja v povezavi s prepovedanimi drogami,« nam je povedal Bojan Kos, predstavnik kranjske policijske uprave.

Neuradno so zasegli kar 200 sadik oziroma rastlin prepovedane konoplje, sumijo pa, da ima kaznivo dejanje na vesti brat Matjaža Zupana. Kdo vse je morebiti še povezan s pridelavo droge, bo gotovo pokazala kriminalistična preiskava.

Kar zadeva prvotno preiskavo o sumih kaznivih dejanj, povezanih s Sazasom, nam je Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave pojasnila, da kriminalisti nadaljujejo pregled zasežene dokumentacije in še naprej zbirajo obvestila. Po končani preiskavi bodo o ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo.