Pri Slovencu, ki se je domnevno boril v Siriji, zasegli orožje

Policija za zdaj uradno ni potrdila, da se je osumljeni Boštjan Skubic boril v Siriji na strani islamskih skrajnežev.

Objavljeno
25. september 2014 11.43
afp/SYRIA-CONFLICT
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA
Ljubljana − Kriminalisti so med hišnima preiskavama v Ljubljani in na Vrhniki pri enem od dveh Slovencev − oba sta se menda borila na strani islamskih skrajnežev v Siriji − zasegli avtomatsko orožje, naboje, neuradno pa tudi raketomet, je poročala POP TV. Osumljenega Boštjana Skubica sicer niso pridržali, so mu pa odvzeli orožje.

Po poročanju televizije ga bodo preganjali zaradi nezakonitega posedovanja orožja, ne pa tudi zaradi terorizma. Najverjetneje ga bodo ovadili zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Skubic sicer za Slovenijo domnevno ne predstavlja nevarnosti, se je pa že boril za Islamsko državo v Siriji, je še poročala POP TV.

Po poročanju medijev v BiH se je poleg njega v vrstah skrajnežev v Siriji boril menda še en Slovenec, Rok Žavbi. Oba naj bi rekrutiral bošnjaški imam Bilal Bosnić, ki ima družino tudi v Sloveniji. Bosnić je bil leta 2012 v Ljubljani na odprtju sunitske molilnice, 2. septembra pa so ga oblasti BiH aretirale v okviru operacije Damask, v kateri je bilo prijetih več skrajnežev.

Policija za zdaj uradno ni potrdila povezave med aretiranim in islamskimi skrajneži. »Policijska uprava Ljubljana je včeraj na podlagi odredbe sodišča opravila hišno preiskavo pri državljanu Slovenije zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljenega prometa z orožjem /.../ po 307. členu kazenskega zakonika. Zaseženi so bili predmeti, ki so predmet predkazenskega postopka. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka vam več informacij ne moremo posredovati,« so za spletno Delo sporočili iz ljubljanske policijske uprave.