Priče nedosegljive, primer julija zastara

Če prič v aferi vedeževalka ne najde detektiv, jih bo policija.

Objavljeno
26. november 2015 16.54
FRANC KANGLER
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Za tožilstvo sporna dodelitev razkošnega občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježoviti, zaradi česar se je na zatožni klopi znašel nekdanji župan Franc Kangler, se na sodišču razpleta vse prej kot gladko. Sodnega vabila tokrat ni dvignila niti ena od petih vabljenih prič.

Okrajna sodnica Sonja Krajnc je povabila Karin Ježovito, direktorico mariborskega javnega stanovanjskega sklada Tanjo Vindiš Furman, tamkajšnjo vodjo službe za stanovanjske zadeve Anito Vuksanovič, nekdanjega predsednika Društva invalidov Maribor Slavka Zakerniška in Natašo Rebernik. Slednjo je Zakeršnik predlagal za članico občinskega sveta invalidov, vendar je njeno mesto zasedla Ježovita, in to na podlagi ponarejenega potrdila društva.

Sodnica je pojasnila, da uspeha ni obrodilo niti vročanje vabil po kurirju, zato bo zdaj angažirala detektiva. Če bo spodletelo tudi njemu, bo pričam na vrata potrkala policija ter jih prisilno privedla na sodišče.

Pregon zoper Kanglerja zastara julija, ko bosta minili dve leti, odkar so vrhovni sodniki raztrgali prvo- in drugostopenjsko sodbo, s katerima je bil obsojen na sedem mesecev zapora, ter primer v vnovično odločanje vrnili okrajnemu sodišču. To v ponovljenem postopku s seznama dokazov ni izločilo prisluhov Kanglerjevim telefonskim pogovorom, tožilstvo pa tudi ni bistveno spremenilo obtožnega predloga.

Po mnenju odvetnika Marka Bošnjaka je namreč vrhovno sodišče jasno povedalo, da Kanglerja ni mogoče preganjati zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ampak bi lahko opis ravnanja pomenil zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. V tem primeru pa prisluhov ni dovoljeno uporabiti. Sodnica Krajnčeva je sicer napovedala, da teh dokazov za zdaj ne bo izvajala, razloga za to odločitev pa ni navedla.