Pridni so dobili štampiljko, pobarvanko in balone

Policisti prvošolčke spoznavajo z varno udeležbo v prometu.

Objavljeno
24. september 2014 11.31
J. S., kronika
J. S., kronika

Kranj − Kranjski policisti so 9. septembra prvošolce v podružnični osnovni šoli na Kokrici seznanili s koraki v svetu prometa in dopolnjevali njihovo znanje o pravilih varnega vedenja, ki veljajo za pešce (hoja ob cesti, hoja po pločniku, prečkanje ceste na prehodu za pešce, pri semaforju), kolesarje, rolarje in njihovo vožnjo v avtomobilih.

Čeprav je bila večina že pred policistovim obiskom dnevno vključena v promet, ko so se tudi že srečevali s prednostmi in nevarnostmi, pa policisti kljub temu ugotavljajo, da malčki za varno vključevanje v promet še vedno potrebujejo pomoč odraslih.

Otroci zaradi postopnosti zaznavnega in spoznavnega razvoja še niso dovolj spretni za varno udeležbo v prometu. Vozila, ki prihajajo z leve ali desne, vidijo pozneje, ne znajo dobro presojati hitrosti vozil in ocenjevati razdalj, mnogi ne zmorejo dolgotrajne koncentracije, njihova pozornost pa se tudi hitro preusmerja na druge stvari, slabši pa so še pri posploševanju in uporabi splošnih pravil, poudarja Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske PU.

Zato se je policist po teoretičnem uvodu z otroki tudi sprehodil in še v resničnem prometu preveril, koliko znajo. Da pa dneva tudi ne bi tako hitro pozabili, so otroci dobili še domačo nalogo, v kateri so risali situacije v prometu. Lahko so narisali policista, prehod za pešce in še kaj v zvezi s prometom.

Vsak, ki je naredil domačo nalogo, je na risbico dobil štampiljko s policistom medvedkom, pobarvanko in balon. Tistim, ki jim to še ni uspelo, imajo čas še do jutri, ko bo policist ponovno preveril, ali je bila domača naloga opravljena.

Enak preventivni projekt je bil izveden še v Osnovni šoli Predoslje in podružnični šoli na Primskovem, izvaja pa se že četrto leto.