Pridržali osumljenca za umor v Hajdini

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor je povedal, da so odvzeli prostost 26-letnemu moškemu iz okolice Ptuja, ki je osumljen umora iz koristoljubja.

Objavljeno
14. februar 2007 16.38
Maribor - Vodstvo Policijske uprave Maribor je na današnji novinarski konferenci v Mariboru predstavilo podrobnosti preiskave umora 24-letnika z območja Hajdine pri Ptuju. Kot je povedal vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor Marjan Fank so 9. februarja odvzeli prostost 26-letnemu moškemu iz okolice Ptuja, ki je osumljen umora iz koristoljubja, 11. februarja pa še 22-letnemu moškemu, prav tako iz okolice Ptuja, ki ga sumijo pomoči pri odstranitvi trupla in prikrivanju sledov kaznivega dejanja.

Truplo našli v prtljažniku vozila

Izginotje 26-letne žrtve je 3. februarja prijavil njegov oče, policija pa je v različnih okoljih neuspešno preverjala morebitno zadrževanje pogrešane osebe. Dan pozneje je domačin iz Hajdine sporočil, da je med sprehodom v bližini športnega parka ob naselju Draženci na samotnem kraju že dalj časa parkirano osebno vozilo, za katerega je bilo pozneje ugotovljeno, da pripada pogrešani osebi. Policisti so na prizorišču pri pregledu vozila opazila, da se v prtljažniku nahaja truplo neznanega moškega.

Z ogledom, ki ga je v prisotnosti okrožne državne tožilke vodila preiskovalna sodnica okrožnega sodišča na Ptuju, so kriminalisti ugotovili, da se v prtljažniku vozila nahaja truplo mlajšega moškega, za katerega je bilo pozneje potrjeno, da gre za pogrešano osebo. Že na samem ogledu so bili ugotovljeni znaki nasilja, in sicer je bila žrtev umorjena s strelnim orožjem, kar je bilo nato potrjeno tudi s sodno obdukcijo.

Droge - motiv za umor?

Kriminalisti so po besedah Fanka ugotovili, da žrtev ni bila umorjena na najdenem mestu, po večdnevni intenzivni preiskavi pa so ugotovili, da se je umorjeni gibal v družbi, ki se je ukvarjala z zlorabami prepovedanih drog. Potem, ko so odvzeli prostost 26-letnemu osumljencu, so v hišni preiskavi kljub poskusu prikrivanja sledov našli večje število sledov, ki utemeljujejo sum, da je bil umor izvršen v omenjeni stanovanjski hiši in da je dejanja utemeljeno osumljena pridržana oseba. Med preiskavo je bilo najdeno tudi strelno orožje, in sicer lovska puška, ki jo je legalno posedoval oče osumljenca.

Prvi mož mariborskih kriminalistov je še povedal, da so bili žrtev in oba osumljenca neposredno povezani na področju trgovine s prepovedanimi drogami, kar je bil tudi motiv za umor. Osumljeni si je pri dejanju pridobil manjšo količino denarja in prepovedane droge. Zaradi kaznivega dejanja kvalificirane oblike umora, saj si je z dejanjem želel pridobiti premoženjsko korist, osumljencu grozi 30 let zaporne kazni, njegovemu pomagaču pa zaradi pomoči po storitvi kaznivega dejanja do pet let zaporne kazni. Kriminalisti zaradi morebitne vpletenosti še drugih oseb nadaljujejo s preiskavo.

Vedno več načrtovanih umorov

Sicer pa je direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Aleksander Jevšek na novinarski konferenci predstavil tudi delovanje policije na področju krvnih deliktov v zadnjih letih. Kot je dejal, je število umorov v Sloveniji v zadnjih letih v upadu, značilno pa se spreminja njihova struktura. Vse več je namreč načrtovanih umorov, pri katerih storilci skušajo zakriti sledi in si priskrbeti alibi, da jih policisti ne bi odkrili oz. jim dejanja ne bi mogli dokazati. Vedno več je tudi umorov, pri katerih je motiv pridobitev ilegalnih drog.

V letu 2006 je kriminalistična policija po Jevškovih besedah preiskala vseh 12 umorov, z zadnjim, ki je bil storjen ob koncu leta na področju PU Ljubljana, pa se intenzivno ukvarjajo.